Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

Raad stemt in met samenwerkingsafspraken tussen gemeente en corporaties

De gemeenteraad begon zijn vergadering van donderdag 3 november met het vaststellen van het raadsvoorstel 'Bouwen aan de stad: Utrechtse samenwerkingsafspraken corporaties 2011-2015'. De vier prioriteiten bij deze afspraken waren woningproductie, krachtwijken verbeteren, investeren in duurzaamheid en de participatie bevorderen.

De samenwerkingsafspraken werden al besproken in de raadsvergadering van 27 oktober. De besluitvorming hierover werd uitgesteld, omdat de stemmen staakten bij de stemming over amendement 57; het aantal stemmen voor en tegen was gelijk (22-22). In een dergelijke situatie wordt de stemming overgedaan in een volgende raadsvergadering. Ook bij herstemming staakten de stemmen over dit amendement over het afstoten van corporatiewoningen in de wijken Oost en Binnenstad. GroenLinks, PvdA en SP (22 stemmen) stemden tegen, de overige partijen stemden vóór (22 stemmen). Het amendement van CDA, ChristenUnie en Groep Kuijper werd daarmee verworpen.

Acht amendementen
De raadsfracties dienden tijdens de vergadering van 27 oktober acht amendementen in op het voorstel. Drie daarvan werden aangenomen:
- Het amendement van SP, GroenLinks, PvdA en CDA om in de afspraken op te nemen, dat minimaal 80% van de corporatiewoningen met energielabels F en G in 2015 hebben;
- Het amendement van SP, GroenLinks, PvdA dat voor verkoop gelabelde woningen die een jaar te koop staan weer worden verhuurd, en;
- Het amendement van Groenlinks en D66 om het beslispunt over de productieprogramma's te wijzigen. De wethouder werd opgedragen deze besluiten van de gemeenteraad te bespreken met de corporaties, met als doel dit op te laten nemen in de samenwerkingsafspraken. Ook wil de raad uiterlijk eind 2011 geïnformeerd worden over de uitkomst van de bespreking.

Het raadsvoorstel werd aangenomen. De VVD, het CDA en Groep Kuijper stemden tegen.