Gemeente Utrecht

Utrecht beloont organisatie die laaggeletterdheid aanpakt

De gemeente Utrecht maakt werk van de bestrijding van laaggeletterdheid. Daarom reikt de gemeente jaarlijks de Henk Westbroektrofee uit aan de organisatie die het afgelopen jaar de meeste aandacht heeft besteed aan de bestrijding van laaggeletterdheid in de stad. De winnaar krijgt maandag 7 november as. de trofee van wethouder Rinda den Besten.

Laaggeletterden hebben een dusdanig laag lees, schrijf- en/of rekenniveau dat zij zich daarmee niet zelfstandig kunnen redden in onze samenleving. Laaggeletterdheid komt veel voor, maar is niet altijd zichtbaar. In Nederland is gemiddeld 13% van de 15 tot 74-jarigen laaggeletterd. Hiervan is 69% in Nederland geboren. In Utrecht ligt dit percentage rond de 12%. Dat zijn ongeveer 25.000 Utrechters.

Henk Westbroektrofee
De Henk Westbroektrofee wordt uitgereikt aan een organisatie die zich het afgelopen jaar onderscheidde met een bijzondere inspanning in de strijd tegen laaggeletterdheid. De uitreiking vindt dit jaar plaats op de Hogeschool Utrecht. De Hogeschool Utrecht draagt deze trofee namelijk een warm hart toe, omdat zij zeer betrokken is bij maatschappelijke thema's zoals laaggeletterdheid. In de jury zitten mensen van ROC Midden Nederland, de gemeentebibliotheek, Stichting Prago, ETV en de gemeente Utrecht. Vorig jaar werd de trofee uitgereikt aan het HEMA-distributiecentrum. Zij organiseerden taalcursussen voor hun laaggeletterde medewerkers.

Aanvalsplan
De gemeente Utrecht blijft de strijd aanbinden met laaggeletterdheid. Belangrijkste opbrengst van de inspanningen tussen 2007 en 2010 is een verdrievoudiging van het aantal cursisten dat lees- en schrijfcursussen volgde. Inmiddels is er een nieuw aanvalsplan voor 2011-2013. Hierin wordt het bedrijfsleven gestimuleerd om verantwoordelijkheid te nemen voor het opleiden van de eigen laaggeletterde medewerkers. Ondanks bezuinigingen op het personeelsbudget blijft bestrijding van laaggeletterdheid ook voor de gemeente Utrecht een belangrijk thema.




Gemeente Utrecht