Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

Raad stelt Begroting 2012 vast

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van donderdag 3 november de begroting voor 2012 en een aantal daarbij behorende verordeningen vastgesteld. Vooral de bezuinigingen op de bibliotheek, de gevolgen van de economische crisis en veiligheid waren onderwerp van debat. De raad bezuinigde ook ruim ¤ 215.000 op zijn eigen budget.

De Begroting 2012 gaat over ¤1,251 miljard en werd aan het eind van de vergadering vastgesteld. De VVD, CDA, SP en Groep Kuijper stemden tegen de begroting. GroenLinks, PvdA, D66, Stadspartij Leefbaar Utrecht (met aantekening) en de ChristenUnie stemden voor. De VVD, het CDA en de SP dienden alle drie een tegenbegroting in. Deze begrotingen kregen veel waardering vanwege het werk dat er in was gestoken, maar werden om inhoudelijke redenen verworpen. De raad diende in totaal 22 amendementen en 14 moties in waarvan een deel werd aan- en overgenomen.

Bibliotheken
De oppositiepartijen in de raad dienden drie amendementen in over verschillende bibliotheekvestigingen in de stad. De VVD, SP en Stadspartij Leefbaar Utrecht pleitten bij amendement voor de opening van een vestiging in de wijk Oost. De SP, VVD, CDA en Stadspartij Leefbaar Utrecht wilden de vestiging in Ondiep handhaven. De gehele oppositie (SP, VVD, CDA, Stadspartij Leefbaar Utrecht, Groep Kuijper en de ChristenUnie) wilde de bibliotheek in Vleuten als volwaardige bibliotheek behouden. Deze amendementen haalden het niet. Het amendement van D66 en GroenLinks om de Vleutense vestiging voor 2012 te behouden en voor 2013 in overleg met bewoners te kijken hoe de bibliotheek in de toekomst vorm kan krijgen, werd wel aangenomen met de steun van PvdA en SP.

Bezuiniging op eigen budget
De raad besloot unaniem om ook op het eigen budget te bezuinigen door onder andere het versoberen van de pensioen- en wachtgeldregeling voor raadsleden en door meer digitaal te gaan werken, waardoor minder papier nodig is. Ook wordt de formatie van de afdeling die de raad ondersteunt, de Griffie, verminderd.

Amendementen

* De bezuiniging van ¤ 300.000 op het leerlingenvervoer in 2013 wordt ingetrokken. Het college werd verzocht met een andere invulling van de bezuiniging te komen vanaf 2014.
* Een ruime meerderheid van dee raad vond dat de gemeente tijdig zijn rekeningen moet betalen en droeg het college op de ambitie hiervoor te verhogen van 90, naar 95%.
* De financiering van de vierring van de stadsdag wordt vanaf 2012 structureel geregeld. Het college zegde dit toe naar aanleiding van een amendement van Stadspartij Leefbaar Utrecht, waarna het amendement werd ingetrokken.

Moties
Drie moties werden aangenomen:

* De raadsbreed ingediende motie voorr een krachtige aanpak van de problemen in de Voorstraat/Breedstraat/Lucasbolwerk werd unaniem aangenomen. Het college geeft de raad voor het einde van dit jaar een overzicht van de instrumenten die nu ingezet worden in dit gebied en welke extra instrumenten de gemeente heeft om de veiligheid en leefbaarheid te vergroten.
* Ook de motie waaarin het college werd gevraagd om actief werkgevers te benaderen voor afspraken over het plaatsen van bijstandsgerechtigden in hun bedrijf, werd unaniem aangenomen.
* p;Brede steun van de raad kreeg de motie voor een onderzoek hoe een leenstelsel (revolverend fonds) voor culturele broedplaatsen kan worden gerealiseerd. Het college rapporteert hierover bij de Voorjaarsnota 2012.

Een viertal moties werd door het college overgenomen en daarna door de indieners ingetrokken:
* De motie voor het ontwikkkelen van een integrale structuurvisie fase 2 Stationsgebied met planning en financiële ramingen.
* De motie over het in bbeeld brengen van alternatieve bezuinigingsopties bij de brandweer met betrokkenheid van de ondernemingsraad.
* De motie over het verminderen van de administratieve lastendruk voor ondernemers en burgers.
* De motie om bereikbaarheid toe te voegen aan de lijst met speerpunten van het economisch beleid.

Bij de motie waarin het college werd opgedragen om de locatie voor de fietsflat in het Stationsgebied beschikbaar te houden voor fietsparkeren, staakten de stemmen (22 voor, 22 tegen). Deze motie wordt bij een volgende raadsvergadering opnieuw in stemming gebracht.