Gemeente Delft Winkels mogen in Delft op zondag open blijven

Delft houdt vast aan de mogelijkheid voor winkels om elke zondag open te zijn. Het college stelt de gemeenteraad voor de huidige praktijk te handhaven omdat deze goed aansluit op de wensen van winkeliers en winkelend publiek en de aantrekkelijkheid van Delft ondersteunt als toeristische en internationale stad.

Aanleiding tot het raadsvoorstel is de gewijzigde winkeltijdenwet, die op 1 januari van dit jaar in werking is getreden. Gemeenten moeten de zondagsopenstelling opnieuw bevestigen en onderbouwen dat hiervoor voldoende draagvlak is en dat de gemeente veel wordt bezocht door toeristen. Beide voorwaarden zijn in Delft aanwezig. Uit een enquête onder de leden van het Delfts Internet Panel komt naar voren dat een ruime meerderheid van 77% tevreden is met de huidige situatie.

In Delft mogen winkeliers zelf bepalen of zij op zondag open zijn. In de praktijk betekent dit dat de toeristische winkels in de binnenstad elke zondag hun deuren openen. Dit geldt ook voor supermarkten in en buiten de binnenstad en een aantal grotere winkels. De meeste winkeliers kiezen ervoor om alleen op de twaalf reguliere koopzondagen open te zijn.

Noot voor de redactie: (