Gemeente Sittard-Geleen

Gemeente koopt parkeergarage Orbis

Sittard-Geleen, 4 november 2011 - Het college van B W van Sittard-Geleen stelt de gemeenteraad voor om de parkeergarage van het Orbis Medisch Centrum te kopen. De gemeente betaalt 16,3 miljoen aan Orbis.

,,De aankoop van de garage is nog een uitvloeisel van het arrangement dat in 2009 werd afgesloten naar aanleiding van de financiële problemen bij Orbis,' aldus wethouder Pieter Meekels (vastgoed). ,,Orbis versterkt door de verkoop het eigen vermogen. Tegelijkertijd kunnen wij als gemeente de parkeertarieven in lijn brengen met die in de rest van de stad.'

Vanaf 1 januari aanstaande is het de bedoeling om het parkeertarief in de garage te verlagen naar 1,30 euro per uur. Nu is dat nog 1,60 euro voor het eerste uur.

Met de aankoop is een bedrag gemoeid van 16,3 miljoen euro (exclusief BTW). Dat bedrag komt overeen met de door een extern bureau vastgestelde beleggingswaarde. Daarnaast worden er nog extra investeringen gedaan ter waarde van ruim acht ton. Het gaat hierbij om het coaten van de vloer, het aanpassen van technische installaties en het aanpassen van vluchttrappen. Ook de aankoopkosten zijn in dit bedrag van acht ton opgenomen.

Orbis huurt vanaf de datum van koop het onderste dek van de gemeente ten behoeve van het eigen personeel. Er wordt verder met Orbis gesproken over een totaaloplossing voor het parkeren voor het personeel van het ziekenhuis. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan een derde dek bovenop de huidige garage of een parkeervoorziening op de slachthuislocatie.

Voor de huidige parkeermedewerkers van Orbis heeft de verkoop aan de gemeente geen gevolgen. Zij kunnen in de garage blijven werken.

De onlangs geconstateerde scheurtjes in de pilaren van de parkeergarage zijn veroorzaakt door werking van de betonconstructie. Op advies van een deskundig bureau worden de pilaren verstevigd om verdere scheurvorming te voorkomen en de duurzaamheid van de constructie te waarborgen. Daardoor is er voor het college geen beletsel om de raad voor te stellen om tot aankoop over te gaan.

De gemeenteraad van Sittard-Geleen bespreekt het voorstel in zijn vergadering van 15/16 december.