Gemeente Utrecht

Cultuurprijs Utrecht voor Anthony Heidweiller

Anthony Heidweiller, artistiek leider van Yo! Opera, krijgt de Cultuurprijs 2011 van de gemeente Utrecht. Deze prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een persoon, groep of organisatie die gedurende langere tijd van groot belang is geweest voor het culturele leven in de stad Utrecht. Heidweiller krijgt de prijs vanwege zijn bijdragen binnen en buiten de culturele sector in Utrecht.

Anthony Heidweiller was de afgelopen tien jaar een zeer inspirerende artistiek leider van Yo! Opera. Maar hij deed meer dan dat. Hij bracht mensen en organisaties bij elkaar in en buiten de culturele sector, die elkaar zonder zijn inzet niet hadden ontmoet. Hij heeft het afgelopen decennium op bijzondere wijze nieuw publiek gevonden voor opera, o.a. met de Oudegracht operaconcerten. Daarnaast heeft hij als een van de eersten invulling gegeven aan het begrip creatieve partnerschappen in samenwerkingsprojecten met de Rietendakschool, het Globe College en het Gerrit Rietveld College. Onder zijn inspirerende leiding heeft Yo! Opera ook internationaal erkenning gekregen. Anthony Heidweiller heeft daarmee bijgedragen aan het internationale profiel van Utrecht.

Prijs
De Cultuurprijs van de stad Utrecht is door het college van burgemeester en wethouders ingesteld in 1991. De prijs bestaat uit een geldbedrag van ¤ 2.500 en een bronzen kunstwerk van Apollo en de negen Muzen van de Utrechtse kunstenaar Theo van de Vathorst. Tot nu toe is de prijs zes maal eerder uitgereikt: aan de Organisatie Oude Muziek (1992), Aram Adriaanse, regisseur en programmeur, o.a. bij de Paardenkathedraal (1995); postuum aan Tineke de Jonge, tot haar overlijden directeur multicultureel centrum Rasa (1998); Guus Reith, leraar Niels Stensen college en actief op gebied van cultuureducatie (2001); Rien Sprenger, bestuursvoorzitter faculteit theater van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (2004) en Doreen Boonekamp (2009), toenmalig directeur van het Nederlands Film Festival.

Uitreiking
Wethouder Frits Lintmeijer van Cultuur reikt de Cultuurprijs 2011 uit tijdens de slotavond van het Yo! Opera Festival in Huis a/d Werf op zaterdag 26 november 2011 om 21.00 uur.




Gemeente Utrecht