Gemeente Tilburg

Voormalig brandweerkazerne St. Anna verkocht

Acht inschrijvingen voor ontwikkeling terrein

De voormalige Brandweerkazerne St. Anna en het bijbehorende terrein wordt verkocht aan projectontwikkelaar Honk. Dat is het resultaat van een verkoop per inschrijving, waarop acht biedingen zijn binnengekomen. De biedingen zijn naast de prijs beoordeeld op particulier opdrachtgeverschap en betrokkenheid van bewoners. In de voormalige kazerne en op het terrein komt woningbouw.
Projectontwikkelaar Honk is op basis van deze beoordeling als winnaar uit de bus gekomen. In de voormalige kazerne en op het terrein komt woningbouw. Voorgeschiedenis
In april van dit jaar informeerde de gemeente over de procedure rondom de verkoop van de voormalige brandweerkazerne in St. Anna. Het college heeft voor deze verkoop een aantal voorwaarden en criteria opgesteld. Kort samengevat is besloten dat het terrein per inschrijving werd verkocht. Ook is bepaald dat de in te dienen plannen moesten voldoen aan een aantal voorwaarden. Daarnaast besloot het college naast de prijs de biedingen ook te beoordelen op de mate waarin toekomstige bewoners én de omwonenden bij het ontwerp en de bouw betrokken worden. Dus de mate waarin particulier opdrachtgeverschap en burgerparticipatie in de plannen zijn opgenomen.
Uitkomst openbare inschrijving
Er bleek veel belangstelling voor het terrein te zijn. Er zijn acht biedingen binnengekomen. De biedingen zijn beoordeeld. Er bleken drie plannen niet te voldoen aan de voorwaarden. Het plan van projectontwikkelaar Honk heeft de meeste punten behaald. Dit plan is daarom als winnaar uit de bus gekomen.
Wethouder Berend de Vries is zeer tevreden over het behaalde resultaat: "Het is goed om te zien dat behoorlijk veel partijen -op het moment dat je er expliciet op stuurt- prima in staat blijken te zijn om een goed aanbod te doen met particulier opdrachtgeverschap en een grote mate van betrokkenheid van wijkbewoners." Verdere uitwerking plan
Honk wil het Sint Annahof ontwikkelen samen met een planteam. Dat planteam gaat plannen maken voor het nieuwe gebruik van het binnenterrein. In het planteam komen toekomstige bewoners en omwonenden. Zij kiezen samen met Honk de architect en geven vervolgens invulling aan de opdracht van de architect. Om het planteam maximale vrijheid te geven heeft Honk nog geen definitief ontwerp gemaakt, maar alleen enkele indelingsmogelijkheden voor het terrein geschetst. Die gaan uit van tien à twaalf eengezinswoningen, het behoud van de gebouwen van de voormalige brandweerkazerne (worden verbouwd tot twee à vier woningen) en behoud van de acht 'goede' garageboxen.

Ontwikkelaar Rob Keijzer van Honk is verheugd om op deze plek aan de slag te gaan: "Wij zijn ervan overtuigd dat ontwikkelen met omwonenden en toekomstige eigenaren tot een beter resultaat leidt, zeker in de bestaande stad. Het Sint Annahof is bij uitstek een plek om dit te bewijzen".
Vervolg
Er wordt gestreefd naar een zo spoedig mogelijke ondertekening van de koopovereenkomst tussen de gemeente en Honk (vóór 1 januari 2012). Ook stuurt de gemeente erop aan dat er een samenwerkingsovereenkomst wordt opgesteld tussen de werkgroep St. Annahof en Honk. Hierin wordt de samenstelling, werkwijze en start van het planteam vastgelegd.
Het is de bedoeling om vervolgens uiterlijk 1 januari 2013 de eigendomsoverdracht te laten plaatsvinden. In de tussenliggende periode (dus in 2012) kan Honk al samen met het planteam werken aan de verdere planontwikkeling.
De gemeente kan de brandweerkazerne op dit moment nog niet opleveren vrij van gebruik. Volgens een eerder genomen besluit van het college mogen de huidige gebruikers namelijk blijven zitten tot een week voor de start van de sloop. Daarom heeft de gemeente een brief gestuurd aan de gebruikers. Hierin staat dat de huur per 1 november is opgezegd, maar dat de gebruikers het pand kunnen blijven gebruiken totdat er wordt gesloopt. Met de gebruikers vindt op dit moment nog overleg plaats over de verdere afwikkeling.