SABIC ontvangt de Nederlandse Logistiek Prijs 2011


SITTARD, Nederland, 20111104 -- SABIC heeft de Nederlandse Logistiek Prijs 2011 van de Vereniging Logistiek Management ontvangen voor het project Adaptive Dynamic Sourcing voor Europees Transport. De prijs, die bestaat uit een zilveren sculptuur met oorkonde, werd op 3 november uitgereikt in Amsterdam door de voorzitter van de jury, Jhr.dr. Walther Ploos van Amstel, na een zorgvuldig en weloverwogen beoordelings- en selectieproces.

Volgens de jury is het project Adaptive Dynamic Sourcing voor Europees Transport (zie PDF-bijlage) een inspirerend voorbeeld van een voor alle partijen geslaagde samenwerking tussen een verlader en logistiek dienstverleners, waarbij planningsinformatie pro-actief wordt gedeeld en de operationele processen papierloos en beheerst verlopen. Het project heeft een voorbeeldfunctie voor transportintensieve bedrijven in de chemie, een belangrijke sector voor Nederland, en zelfs benoemd als ‘topsector’, maar ook voor bouwproducten, levensmiddelen, containervervoer en agrologistiek.

Tijdens het beoordelingsproces heeft de jury gesproken met enkele betrokken logistiek dienstverleners. Deze dienstverleners waren unaniem enthousiast over het project en de samenwerking met SABIC. Voordelen voor de logistiek dienstverleners waren onder meer de proactieve capaciteitsplanning, op basis van de voorspelling, en de papierloze processen.

SABIC betrekt de dienstverleners via ‘haulier days’ actief bij de uitwerking van toekomstige thema’s rond veiligheid, duurzaamheid, laden/lossen, voorkomen van lege kilometers en capaciteitsplanning; hoe krijgen we over 10 jaar een betere supply chain?

In haar eindrapport concludeert de jury: “Het op tijd, en vooral tegen de laagste kosten, leveren van producten is voor de chemiesector een van de succesfactoren. SABIC laat zien hoe je dit in de praktijk realiseert. Supply chain management is bij SABIC duidelijk op een hoger niveau gebracht en levert een strategische bijdrage aan het succes van SABIC.”

“Samengevat is de combinatie van de vier elementen van Adaptive Dynamic Sourcing bij Europese distributie (jaarlijks tenderen, tussentijds tenderen op basis van Transport Requirements Planning, Loading monitor en xRFQ), voor SABIC van grote toegevoegde waarde. SABIC heeft hiermee aantoonbare voordelen behaald; lagere kosten en een hogere servicegraad.”

Bij het in ontvangst nemen van de prijs, zei Raf Bemelmans, Director Supply Chain SABIC Polymers Europe: “Deze prijs is niet alleen een erkenning van ons state-of-the-art sourcing proces, maar tevens een bekroning van 10 jaar proces optimalisering en automatisering. Mede hierdoor zijn wij in staat onze klanten een dienstverlening te garanderen op hoog niveau met leveringzekerheid in een snel wisselende markt.”

De Nederlandse Logistiek Prijs 2011

De vereniging Logistiek management beloont elk jaar uitzonderlijke prestaties in het vakgebied logistiek. De winnaar van de Nederlandse Logistiek Prijs krijgt de prijs voor een duidelijk innovatief project dat aantoonbaar succesvol is uitgevoerd. vLm wil met deze prijs de innovatie en professionalisering van de logistiek in Nederland stimuleren. De gelauwerde onderneming moet een inspiratiebron en een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven vervullen. Eerdere winnaars waren onder meer ORTEC, Philips Lighting, TomTom WORK, Heineken, de VanDrie Group, HEMA, IBM, Van Gend & Loos (nu DHL) en Wehkamp. In 2010 kreeg ID&T de prijs.

EINDE PERSBERICHT

Info over SABIC
Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) is een van de grootste petrochemische bedrijven ter wereld. De onderneming is wereldwijd toonaangevend op het gebied van de productie van polyetheen, polypropeen, geavanceerde thermokunststoffen, glycolen, methanol en kunstmest.
SABIC heeft in 2010 een nettowinst van SR 21,5 miljard (US$ 5,73 miljard) gemaakt bij een omzet van SR 152 miljard (US$ 40,5 miljard). De totale activa aan het einde van 2010 bedroegen SR 317.6 miljard (US$ 84,5 miljard).
SABIC is onderverdeeld in de volgende business groups: Chemicals, Polymers, Performance Chemicals, Fertilizers, Metals en Innovative Plastics. SABIC beschikt met 18 eigen Technology & Innovation-centra in Saudi-Arabië, de VS, Nederland, Spanje, Japan, India en China over aanzienlijke onderzoeksfaciliteiten. De onderneming is in meer dan 40 landen ter wereld actief en heeft wereldwijd ongeveer 33.000 medewerkers in dienst.
SABIC beschikt over productiefaciliteiten van wereldschaal in Saudi-Arabië, Noord- en Zuid-Amerika, Europa en het Aziatisch-Pacifisch gebied. De totale productie van SABIC is gestegen van 35 miljoen ton in 2001 tot 66 miljoen ton in 2010.
Het hoofdkantoor van SABIC is gevestigd in Riyad. De onderneming werd in 1976 opgericht toen de Saudi-Arabische regering besloot om de koolwaterstofgassen die vrijkwamen bij de olieproductie, als belangrijkste grondstof te gebruiken voor de productie van chemicaliën, polymeren en meststoffen. De Saudi-Arabische regering bezit 70 procent van de aandelen van SABIC. De resterende 30 procent is in handen van particuliere investeerders in Saudi-Arabië en andere landen van de Samenwerkingsraad van de Golf.

Info over SABIC in Europa
SABIC beschikt over 12 productiefaciliteiten van wereldschaal in Europa die polyetheen, polypropeen, technische thermoplasten en chemische producten vervaardigen. De onderneming heeft een uitgebreid netwerk van plaatselijke verkoopkantoren en logistieke hubs die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van deze producten en de producten die elders in de wereld worden geproduceerd. Daarnaast beschikt SABIC nog over drie onderzoeksfaciliteiten in Europa die deel uitmaken van de mondiale Technology & Innovation-organisatie. SABIC heeft in Europa ongeveer 6000 medewerkers in dienst.

SABIC is een acroniem en moet daarom altijd in kapitalen worden vermeld.
® Handelsmerk van SABIC