Gemeente Eijsden-Margraten

Meer nieuwsberichten

05 november 2011 IKL Natuurwerkdag

De Natuurwerkdag komt eraan: Buiten is het te doen Limburgers onderhouden een speciale band met hun landschap. Ze zijn trots op de afwisseling, het groen en de erfgoederen in de vorm van kruisen, houtwallen, boomgaarden, hagen en graften. Elke weldenkende Limburger vindt dan ook dat deze bakens in het landschap behouden moeten blijven. Nu blijft een mooi landschap niet vanzelf in stand. We moeten iets doen om het bijzondere karakter van Limburg te behouden.

Om die reden wordt elk jaar op de eerste zaterdag van november de Natuurwerkdag georganiseerd. Deze landelijke opknapbeurt van het landschap komt tegemoet aan de behoefte van veel mensen die zich graag willen inzetten voor het landschap, de natuur en de erfgoederen in de eigen omgeving, maar niet goed weten hoe ze dat moeten doen. Samen met lokale natuur- en heemkunde organisaties, de scouting en natuurbeheerders kunnen Limburgers op 5 november bomen gaan knotten, houtwallen herstellen, heide plaggen of poelen uitbaggeren.

Tijdens deze natuurwerkdag ervaren mensen hoe simpel het is om op zaken te verbeteren in het eigen buitengebied. Het is niet alleen leuk werk, goed voor de sociale contacten, maar ook nog eens gezond. Bovendien doen de deelnemers al werkend allerlei kennis op over de plek, de geschiedenis, de flora en de fauna en de motieven van anderen om zich hiervoor in te zetten. Aan het einde van zo'n betekenisvolle dag is men ook nog eens trots op het geleverde resultaat. Na een dagje werken in de plaatselijke omgeving gaan mensen namelijk heel anders omzien naar dit soort plekken. De ervaring op heel veel plekken leert dat dit soort werkdagen buitengewoon positief zijn voor de leefbaarheid van gemeenten.

In onze provincie organiseert IKL-Limburg in nauwe samenwerking met andere natuurbeheerders de Natuurwerkdag. In de afgelopen jaren werd gewerkt op een kleine dertig plekken in Limburg. Samen met de organisaties streven we er naar dat er in alle Limburgse gemeenten natuurwerkdagen worden georganiseerd. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden op www.natuurwerkdag.nl. Op deze site kan je alle locaties bekijken.

Voelt u zich hiertoe aangetrokken en uitgedaagd. Dan kunt u zich nu al aanmelden voor de natuurwerkdag. Mensen die zelf een dag willen organiseren als natuur- of dorpsvereniging helpt IKL graag verder met gereedschap, instructies of deskundige begeleiders. Aarzelt u? Nergens voor nodig. Wij helpen u graag verder. Voor meer informatie : www.ikl-limburg.nl of 0475 386 430.