Week Chronisch Zieken 2011 in teken van jong en je wilt...

Persbericht van Week Chronisch Zieken

Zaterdag 5 november start in Papendal, Arnhem de 15de Week Chronisch Zieken met het event Jong en je wilt... Een weeklang zijn overal in het land bijeenkomsten en activiteiten die de mogelijkheden van jongeren met een chronische aandoening of handicap laten zien en het zelfstandig leven willen bevorderen. Voor dit laatste is zorgvernieuwing nodig en moeten belemmeringen verdwijnen die deelname aan het sociale leven, onderwijs en werk verhinderen.

Nederland telt naar schatting 400.000 jongeren met een chronische aandoening zoals astma, diabetes, epilepsie, reuma, huid- en spierziekten, en met niet-aangeboren handicaps die vaak veroorzaakt zijn door ongelukken. Jongeren met een beperking participeren minder in de samenleving dan de rest van de bevolking. Dat blijkt uit de participatiemonitor 2011 van het NIVEL. Zo heeft ruim een op de drie (37%) mensen met een lichamelijke beperking van 15 t/m 39 jaar geen betaald werk maar zou dat wel graag willen. Ruim een kwart (28%) van de mensen met een lichamelijke beperking van 15 t/m 39 jaar bezoekt minstens één keer per maand een uitgaansgelegenheid zoals een café, theater, museum, restaurant of bioscoop. Dit percentage ligt aanzienlijk lager dan binnen de algemene Nederlandse bevolking van die leeftijd waarvan ruim een derde (36%) één of meer keer per maand een uitgaansgelegenheid bezocht.

Dat de Week Chronisch Zieken jongeren dit jaar centraal stelt, is zeer terecht. De toekomst van jongeren met een beperking is ongewis door een stapeling van overheidsmaatregelen in de zorg, het persoonsgebonden budget, het onderwijs en de sociale werkvoorziening. Wat de gevolgen precies zijn, valt moeilijk te zeggen. Maar veel jongeren met een beperking wachten niet lijdzaam af en nemen zelf het heft in handen. Zij willen baas zijn over hun eigen toekomst. Bij de aftrap van de Week Chronisch Zieken op 5 november gaan zij hierover in debat met de jongerenafdelingen van politieke partijen. Ook praten onderzoekers en jongeren over hoe zij kunnen samenwerken bij onderzoek en innovatie.

In het hele land zijn bijeenkomsten en activiteiten rond chronische aandoeningen en handicaps, veelal gericht op jongeren. De Dag van de Mantelzorg besteedt op 10 november in het bijzonder aandacht aan de positie van jonge mantelzorgers. Partner van de Week Chronisch Zieken is ZonMw, innovatie en onderzoek van de zorg.

Meer informatie www.jongenjewilt.nl en www.chronischziek.nl

*

Links:
http://www.chronischziek.nl http://www.jongenjewilt.nl


Razende Robot Reporter