Politie Zaanstreek-waterland

Politie en Brijder houden blaasactie in Krommenie

Krommenie, 02-11-2011 o Op zaterdagavond 5 november 2011 geven de Politie Zaanstreek-Waterland en Brijder Verslavingszorg voorlichting over alcohol en/of drugs aan uitgaande jongeren in het centrum van Krommenie.

In tweetallen voeren politieagenten aan het begin van de
uitgaansavond/nacht blaastesten uit. Uitgaande jongeren krijgen vervolgens van Brijder Verslavingszorg op straat voorlichting over uitgaan en alcohol en/of drugs. Het drinkgedrag van de individuele jongeren wordt besproken, zodat ze inzicht krijgen in de risicos van het eigen drinkgedrag. De actie wordt ondersteund door
campagnemateriaal.Een infoteam van Unity/Brijder Verslavingszorg licht de informatie toe. Dit infoteam bestaat uit jongeren die getraind zijn om andere jongeren op een open manier voorlichting te geven over verantwoord gebruik van alcohol en drugs. Zij gaan daarbij uit van schadebeperking en geven praktische tips.

De voorlichtingsactiviteiten in Krommenie zijn een voortzetting van blaasacties die eerder zijn gehouden in het centrum van Zaandam. De indruk van de politie, maar ook ketenpartners zoals Straathoekwerk en jongerenwerk van Welsaen, is dat de leeftijd van het uitgaanspubliek in Krommenie beduidend lager is dan in het centrum van Zaandam. Wijkagent Rolf Heek zegt daarover: De jongeren die in Krommenie uitgaan zijn veelal tussen de 16 en 21 jaar. We hebben de indruk dat veel van hen al hebben ingedronken voordat ze gaan stappen, wat leidt tot verstoringen van de openbare orde: dronkenschap, wildplassen, geluidsoverlast en vechtpartijen. Met deze blaasactie wil de politie meer zicht krijgen op het drankgebruik. Deze blaasactie kan ertoe leiden dat politie en ketenpartners hun beleid aanscherpen, bijvoorbeeld door meer aandacht te geven aan drankgebruik in de openbare ruimte, ook in combinatie met overlast rond hangplekken. Maar ook dat er meer gerichte voorlichting wordt gegeven aan jongeren en ouders.