Evangelische Omroep

Staatsbezoek aan Caribische eilanden in Blauw Bloed

Blauw Bloed, zaterdag 5 november om 19.28 uur op Nederland 2

Jeroen Snel

De uitzending van Blauw Bloed staat aanstaande zaterdag geheel in het teken van het bezoek van Koningin Beatrix, Prins Willem-Alexander en Prinses Màxima aan de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba. Het royaltyprogramma geeft de kijker een volledig verslag van het tiendaagse bezoek van ons staatshoofd en haar gevolg aan dit gedeelte van het Caribisch gebied.

Presentator Jeroen Snel reist met het koninklijk gezelschap mee en doet verslag van alle bijzondere evenementen waar de Oranjes bij aanwezig zijn. Eén ding is duidelijk: de royals voelen zich helemaal thuis op de Caribische eilanden. De koningin noemt het onder meer een "feest om terug te zijn". Op Curaçao spreekt zij het massaal toegestroomde publiek zelfs toe in het Papiaments: "Masha danki, mi dushi Kòrsou", dat betekent: "Veel dank, mijn geliefd Curaçao".

De Antilliaanse bevolking geeft de koningin, Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima op alle eilanden dan wel een warm welkom, tijdens het koninklijke bezoek is er ook kritiek te horen. Zo wordt er op Bonaire gedemonstreerd tegen de nieuwe regelgeving op het eiland. Deze nieuwe wetten worden ingevoerd als het eiland op 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland wordt. Koningin Beatrix wordt bij de demonstraties persoonlijk opgeroepen om "haar moederhart te laten spreken". En ook op Curaçao is niet alles pais en vree. Zo boycot een parlementslid een ontmoeting met de vorstin en probeert haar een onafhankelijkheidsverklaring aan te bieden.

Vooralsnog staat het koninklijk bezoek echter vooral in het teken van de warme band die de Oranjes met de voormalige Antillen en Aruba hebben. Blauw Bloed doet uitgebreid verslag van alle formele aangelegenheden waar de Nederlandse royals bij aanwezig zijn. Daarnaast toont het programma de werkbezoeken die zij op de verschillende eilanden afleggen en natuurlijk alle feestelijke evenementen. Daarbij gaan zelfs de koninklijke voetjes regelmatig van de vloer!

Presentatie

Jeroen Snel

Websites

Blauw Bloed
Pers Blauw Bloed

Contactpersoon EO-Marketing & Communicatie

Birgitta Roos
Telefoon: (035) 647 47 04
E-mail: birgitta.roos@eo.nl