Resultaten enquete werken in de zorg 2011

Persbericht van Menzis

LICHTE VERBETERING NA EEN JAAR

Over de hele linie een lichte verbetering, maar tegelijkertijd zorg over de kwaliteit van zorg en de zwaarte van het werk in deze sector. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de nationale enqu(ee)te Werken in de Zorg. In navolging van 2010 heeft Menzis in nauwe samenwerking met de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) onderzoek gedaan onder zorgprofessionals.

In vergelijking met vorig jaar zijn de werknemers iets positiever over de kwaliteit van de zorg; de werkdruk is licht gedaald en de mensen hebben een fractie meer werkplezier. 94% van de respondenten waardeert de eigen organisatie met een 6 of hoger Het zijn slechts kleine verbeteringen. Evenals in 2010 verwachten veel medewerkers dat de kwaliteit de komende jaren zal afnemen en overweegt een deel van hen om van baan te veranderen en buiten de zorg aan de slag te gaan.

Pijn na werk
Het merendeel van de mensen vindt de werkdruk ook dit jaar te hoog. Bijna de helft vindt dat zij minder zorg kunnen leveren door tijdgebrek. Ronduit alarmerend is de situatie dat een op de vijf zorgverleners, in de thuiszorg is dat zelfs 1/3 van de werknemers, fysieke pijn heeft na het werk. Ouderzorg en ggz scoren wat lager op plezier in het werk.

Signaal
Zowel Menzis als V&VN gebruikt de resultaten van Werken in de Zorg als inspiratiebron voor de eigen activiteiten van respectievelijk de zorgverzekeraar en de beroepsvereniging. Tegelijkertijd zijn de uitkomsten nodig om een signaal aan zorgwerkgevers en politiek af te geven hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan een betere gezondheidszorg.

Over het onderzoek
Onderzoeksbureau Motivaction heeft dit jaar het onderzoek Werken in de Zorg uitgevoerd. In totaal deden 3437 medewerkers, 2507 vrouwen en 931 mannen, mee aan de enqu(ee)te. Motivaction heeft de gegevens 'gewogen', zodat zij representatief zijn en een goed beeld schetsen van de hele zorgsector. De meeste respondenten werken in ziekenhuis, thuiszorg en ouderenzorg, maar ook werknemers uit de geestelijke gezondheidszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg en de eerstelijnszorg hebben ruimschoots hun stem laten horen. Met 70% zijn verpleegkundigen en verzorgenden goed vertegenwoordigd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Bijlage:
* pb zorgenquete 2011doc




Razende Robot Reporter