Ingezonden persbericht


SP: Gelderland moet subsidies voor multinationals afschaffen

De Gelderse SP wil dat de provincie geen geld meer steekt in multinationals. Dit jaar kreeg Friesland Campina 1,7 miljoen euro van de provincie om suiker in drankjes te verminderen. De zuivelgigant maakte in 2010 nog 285 miljoen euro nettowinst. Daarom dient de SP tijdens de behandeling van de provinciale begroting een motie in om de subsidieregels aan te scherpen.

Vanuit het project "Pieken in de Delta" kregen enkele bedrijven subsidie om kennis op het gebied van voedselproductie om te zetten in nieuwe producten en samenwerking tussen bedrijven. De provincie betaalt mee aan zulke projecten. De provincie verwacht dat alle bedrijven die in het project meedoen de komende vijf jaar hun omzet met 600 miljoen euro zien stijgen. De betrokken bedrijven hebben qua kennis een voorsprong van twee a drie jaar op hun concurrenten.

De SP wil dat grote beursgenoteerde bedrijven geen provinciale innovatiesubsidies krijgen. Zij stelt daarom voor dat alleen MKB-bedrijven nog een provinciale subsidie krijgen. Bovendien moeten winsten uit de innovatiesubsidies voor een deel terugvloeien naar de provinciekas, zodat er andere projecten mee betaald kunnen worden.

Fractievoorzitter Eric van Kaathoven: "het is onvoorstelbaar dat zulke gigantische bedrijven geld uit de provinciekas meekrijgen om een paar suikerklonten minder in een pak Appelsientje te stoppen. Bovendien zouden ze dat zelf ook al lang gedaan hebben als ze er winst in zien. Wij stoppen dat geld liever in kleinere ondernemingen die vaak echt vernieuwend bezig zijn".