Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 04-11-2011 Hoge Raad castreert kraakverbod

De Hoge Raad oordeelde 28 oktober dat een ontruiming van een woning zonder voorafgaand proces niet is toegestaan. Het belang van het strafrechtelijk kraakverbod, dat volgt uit de Wet kraken en leegstand die op 1 oktober 2010 in werking trad, is hierdoor twijfelachtig

Het Hof Den Haag oordeelde november 2010, dat de ontruimingsbevoegdheid van de politie in de nieuwe wetgeving, in strijd is met mensenrechten. De Nederlandse Staat ging hier tegen in cassatie en werd 28 oktober 2011 door de Hoge Raad in het ongelijk gesteld.

Afbeelding: wetboek en hamer De Hoge Raad viel over het ontbreken van rechtszekerheid bij ontruimingsbevoegdheid. De politie kon zonder controle ontruimen en hierdoor konden ook huurders en zelfs huiseigenaren zonder vooronderzoek of aankondiging worden ontruimd.

Inbreuk op huisrecht moet beter geregeld

De Hoge Raad bevestigde dat ontruiming een van de grootste inbreuken is op het huisrecht en dat dit heel nauwkeurig en duidelijk geregeld moet worden. De Raad bevestigt tevens dat ook het belang van krakers moet worden afgewogen tegen het belang van de eigenaar van een leegstaand pand.

Dit proces was een initiatief van Stichting 138a, een kennis- en expertisecentrum rondom kraak- en leegstandswetgeving bestaande uit advocaten en juristen.

Zie ook:

* Stichting 138a

* Dossier Kraak en Antikraak