D66

zaterdag 5 november 2011

In `t Veld: Nu is het moment voor Europa

Europarlementariër Sophie in 't Veld zegt vandaag tijdens het D66-congres opnieuw volmondig "Europa, Ja!". Nog nooit was het pleidooi van D66 voor een diepgaande hervorming van Europa zo actueel als nu.

In 't Veld: "Dit is niet de eerste grote crisis, en vast ook niet de laatste. Maar we hebben altijd geleerd ons aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid, en kwamen er sterker uit. Dat gaan we nu ook doen. In deze snel veranderende wereld is een sterk Europa een onlosmakelijk deel van elke oplossing. Een sterk, zelfverzekerd Europa dat met één stem spreekt. Dat Europa ligt onder handbereik. We hoeven het alleen maar te grijpen."

Echte macht

ALDE (de Europese fractie van liberalen en democraten) en D66 zijn leidend in de beweging naar een sterk, federaal Europa. Premier Rutte durft het niet te zeggen, maar D66 wel: "De wereld zoals wij haar kenden is definitief verleden tijd. Europa moet meer bevoegdheden krijgen. Meer macht. Echte macht. Bindende regels en afspraken, en bevoegdheid voor de Europese Commissie om in te grijpen in lidstaten die zich niet aan de regels houden."

Sprong vooruit

Voor het Europa van de toekomst is een grote sprong vooruit nodig. Volgens In 't Veld mag er geen taboe zijn op een diepgaande verandering van EU-Verdragen. "Dit is de grootste test voor de Europese Unie in haar bestaansgeschiedenis. Het bestuur van Europa moet worden aangepast aan de uitdagingen van vandaag."

Grondrechten

D66 vindt een tekort in de naleving van Grondrechten in Europa bovendien net zo ernstig als een begrotingstekort. In 't Veld: "De homorechten in Litouwen, de mediavrijheid in Hongarije, de Roma-rechten in Frankrijk, en de rechten van minderjarige asielzoekers in Nederland moeten net zo hard zijn als onze gemeenschappelijke munt. Ik zou willen dat Nederland zich in Europa net zo ferm en onverzettelijk opstelt als het gaat over de Grondrechten, als over onze centen."

Klik hier voor de congresspeech van Sophie in 't Veld.