Bertolt Daems verkozen tot World President JCI


BRUSSEL, 20111104 -- Tijdens het wereldcongres van Junior Chamber International (JCI) in Brussel, is Bertolt Daems verkozen tot JCI World President 2012. Daems is vanaf heden verantwoordelijk voor een organisatie met ruim 200.000 leden verspreid over 116 landen. JCI onderhoudt daarbij nauwe banden met de Verenigde Naties, diverse overheden en verschillende multinationals, onder meer via haar oud-leden Bill Clinton en Kofi Annan.

Daems is verkozen voor een periode van 1 jaar en is de eerste Nederlander die deze positie mag bekleden. “We hebben er 5 jaar lang echt keihard voor gewerkt”, aldus Erin Bouwen, campagneleider van Daems. “De campagne vereiste geduld, diplomatie, visie, steun van het bedrijfsleven en een goede voorbereiding.” Bouwen denkt echter dat deze inzet zich voor het Nederlandse bedrijfsleven wel ruimschoots zal terugverdienen. “JCI is met name sterk vertegenwoordigd in Azie. Omdat de organisatie zich kenmerkt door informele onderlinge contacten, zal zakendoen met deze landen net iets eenvoudiger verlopen”.


Visie Daems

Daems is niet alleen verkozen op basis van zijn huidige kennis en ervaring. “Het bleek dat zijn visie op JCI en haar doelstellingen doorslaggevend was”, aldus Bouwen. “De organisatie heeft als doel om vanuit persoonlijke ontwikkeling positieve veranderingen in de maatschappij teweeg te brengen. Daems heeft op dit gebied echt een duidelijke nuchtere, Hollandse boodschap. Dit wordt door andere landen gewaardeerd.”


Doelstelling World President JCI

De doelstelling van de pas gekozen wereldvoorzitter is met name om schoon en betaalbaar drinkwater voor de armsten der aarde betaalbaar te maken. Met het Nederlandse bedrijf MPI zijn daarvoor inmiddels contacten aangegaan. Ook worden gesprekken gevoerd met diverse andere partners, waaronder hoogheemraadschappen, ingenieursbureaus en overige multinationals.


JCI (Junior Chamber Interntional) is een internationale organisatie met meer dan 200.000 leden in 116 landen. Over heel Nederland verspreid zijn er 93 kamers met in totaal 2.500 leden. De organisatie is niet politiek of religieus gebonden en al ruim 50 jaar actief in Nederland. De missie van JCI is ‘To provide development opportunities that empower young people to create positive change', door ons vrij vertaald in persoonlijke ontwikkeling met als doelstelling een positieve verandering in de maatschappij teweeg te brengen.