Rijksoverheid

Inschrijving open dag DJI van start

Nieuwsbericht | 12-09-2011

Op 5 november 2011 is de achtste Nationale Open Dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Die dag openen 55 gevangenissen, Tbs-klinieken en justitiële jeugdinrichtingen hun poorten voor het publiek. Op de website www.dji.nl kunnen geïnteresseerden zich vanaf woensdag 14 september inschrijven voor een rondleiding in één van de deelnemende inrichtingen. Inschrijven kan tot en met 16 oktober. Er zijn maximaal
11.000 toegangskaarten te vergeven; de minimumleeftijd is 12 jaar.

Aanmelding voor de Nationale Open Dag is noodzakelijk, omdat elke inrichting maar een beperkt aantal bezoekers kan binnenlaten. Iedere bezoeker moet ouder zijn dan 12 jaar en in het bezit zijn van een eigen officieel geldig Nederlands identiteitbewijs. Bij inschrijving worden alle identiteitsgegevens gecontroleerd. Kinderen onder de 12 jaar kunnen zich op de website www.dji.nl inschrijven voor een gratis rondleiding in Museum de Gevangenpoort in Den Haag of het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Hiervoor is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Bezoekers krijgen tijdens de open dag een indruk van het leven en werken achter de muren van een huis van bewaring, een gevangenis, een forensisch psychiatrisch centrum of een justitiële jeugdinrichting. Alle deelnemende inrichtingen verzorgen een eigen programma met presentaties en rondleidingen, waarbij de nadruk ligt op het voorkomen dat gedetineerden in hun oude fouten vervallen en de manieren waarop het personeel probeert criminele gedragspatronen te doorbreken. De medewerkers van de inrichtingen zijn zelf aanwezig om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.