INLIA


Minister Leers gastspreker op werkdag vluchtelingen RvKN (19-09-11)

Leers_kerkelijke_achtergrond-thumb
De minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers is dit jaar gastspreker bij de 'werkdag vluchtelingen' van de Raad van Kerken in Nederland. Deze jaarlijkse bijeenkomst zal dit keer op zaterdag 5 november a.s. in de Bergkerk in Amersfoort worden gehouden.

De Projectgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken in Nederland is blij dat de minister zich bereid heeft verklaard bij de werkdag aanwezig te zijn. Hij zal in zijn bijdrage ingaan op de actuele situatie en zijn visie op het asielbeleid.

De laatste jaren is het werk van de vele kerkelijke vrijwilligers die zich met vragen van vluchtelingen, asielzoekers en migranten bezighouden er niet eenvoudiger op geworden, zoals ook het leven in Nederland voor veel vluchtelingen en migranten er niet eenvoudiger op is geworden, aldus de projectgroep. Ook staan er zowel in Nederland als op Europees niveau nog veel wetswijzigingen voor de deur. Mede daarom is het juist nu van belang gezamenlijk over de knelpunten t.a.v. de positie van vluchtelingen en migranten te spreken.

Op het programma staat naast de bijdrage van de minister ook een voordracht door Mr Dr Maarten den Heijer, die onlangs in Leiden is gepromoveerd op het proefschrift 'Europe and Extraterritorial Asylum', over de trend in Europese staten om de binnenkomst van 'ongedocumenteerde migranten' af te remmen door de migratie- en asielstromen al buiten de EU te reguleren. Dat gebeurt bijv. door migranten op volle zee te onderscheppen, controles op luchthavens in het buitenland te houden en opvangalternatieven in landen buiten de EU te creëren. In het proefschrift wordt aandacht gevraagd voor de bijzondere rechten van vluchtelingen en het risico van gebrekkige individuele rechtsbescherming

Lokale groepen zullen tijdens de werkdag 's ochtends hun werk presenteren.
's Middags zijn er workshops gepland over:

- de film Surprising Europe (Geesje Werkman, Kerk in Actie);
- gezondheidszorg aan mensen zonder papieren (Margreet Kroesen, Dokters v/d Wereld);

- update wet- en regelgeving (Trees Wijn, VluchtelingenWerk en John van Tilborg, INLIA);

- draagvlak creëren in de samenleving (Klaas v/d Kamp, alg secr RvKN);
- empowering van mensen op straat (Evelyn Schwarz, Wereldhuis Amsterdam).

Toegang is gratis, maar belangstellenden dienen zich wel op te geven bij rvk@raadvankerken.nl of telefonisch 033-4633844. Zie ook de agenda-rubriek.