Groen!

Vlaanderen dreigt de internationale klimaatdeal in Kopenhagen niet na te komen

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 5 november 2011 in "Internationaal", "Klimaat en energie"

De Vlaamse regering heeft nog geen geld voorzien voor het beloofde klimaatbudget aan ontwikkelingslanden. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!) roept de Vlaamse regering op om haar begroting te herzien en wel geld vrij te maken. Anders dreigen we een internationaal klimaatakkoord niet na te komen.

De klimaattop in Kopenhagen twee jaar geleden was geen succes. Vandaag wordt wereldwijd nog steeds onderhandeld over een internationaal akkoord voor het wereldwijd terugdringen van broeikasgassen, zowel voor industrielanden als groeilanden (China, India, Zuid-Afrika, Brazilië,...). De enige concrete beslissing die in 2009 in Kopenhagen werd genomen, was echter het voorzien van een klimaatbudget voor de ontwikkelingslanden. Hiermee zouden deze landen, die het grootste slachtoffers zijn van de wereldwijde klimaatverandering, financieel beter gewapend worden. Er werd toen afgesproken dat tussen 2010 en 2012 wereldwijd 30 miljard dollar zou verzameld worden, waarbij België 150 miljoen zou bijdragen. Zowel de federale overheid als de gewesten zouden dit budget gedurende drie jaar kunnen vrijmaken.

We zijn nu twee jaar later en wat blijkt: de Vlaamse regering dreigt die afspraak niet na te komen. De voorbije jaren werd geen geld vrijgemaakt voor de bijdrage aan het internationaal klimaatbudget voor ontwikkelingslanden en in de begroting voor 2012 is 1,5 miljoen euro voorzien. Peanuts vergeleken met wat Vlaanderen zou moeten bijdragen, namelijk 40 miljoen euro.

Hermes Sanctorum: "Door onvoldoende vooruit te kijken en een slecht begrotingsbeleid dreigt Vlaanderen het internationaal klimaatakkoord in Kopenhagen niet na te komen. Men wist al veel langer dat een 40 miljoen euro moest vrijgemaakt worden tegen 2012, zo kon het bedrag gespreid worden over verschillende jaren. Nu moet men dit in één jaar vrijmaken, in financieel slechte tijden."

Nochtans is het klimaatprobleem niet te onderschatten en worden de wetenschappelijke voorspellingen steeds scherper en dramatischer. Ook de Vlaamse regering moet haar verantwoordelijkheid opnemen in de strijd tegen de klimaatopwarming. "Niets doen aan het klimaat zal ons later nog meer kosten, dat geldt ook voor Vlaanderen.", besluit Hermes Sanctorum.

Contact: Hermes Sanctorum -