D66

zaterdag 5 november 2011

Donner, pak paspoort Nederlanders in buitenland niet af!

Een meerderheid van het D66-congres steunt vandaag de oproep van Nederlandse expats om hun nationaliteit te kunnen behouden. Het kabinet wil de mogelijkheid tot dubbele nationaliteit van de rond één miljoen in het buitenland wonende Nederlanders ernstig beperken. Niet alleen Nederlanders in het buitenland, maar ook hun kinderen verliezen de Nederlandse nationaliteit als expats een paspoort krijgen van het land waar ze wonen of als Nederlanders de nationaliteit van hun partners aannemen.

Tegen democratische beginselen

Minister Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) wil met een wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap de mogelijkheid van een meervoudige nationaliteit voor Nederlanders en hun kinderen wereldwijd inperken. Het kabinet gaat zo tegen de liberaal-democratische beginselen in, vinden de D66-leden die vandaag een motie tegen het wetsvoorstel indienen. De D66-Tweede Kamerfractie sluit zich hierbij aan. "Nederlanders moeten steeds meer van hun identiteit prijsgeven aan dit kabinet. Echte liberalen gaan uit van individuen. Mensen behoren tot meerdere groepen en hebben meerdere identiteiten. Waar je ook werkt of woont, je moet Nederlander kunnen blijven als je dat wilt," aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw. De sociaal-liberaal vraagt Donner toelichting over de effecten van de wet op Nederlanders in het buitenland.

Petitie

Naar aanleiding van een debat in New York op 18 oktober waar de gevolgen van de kabinetsplannen voor expats aan bod kwamen, hebben ruim tienduizend Nederlanders wereldwijd een online petitie getekend. De ondertekeningen zijn vandaag in het congres aan D66 aangeboden. Hiermee willen de initiatiefnemers van de petitie de Tweede Kamer oproepen om het wetsvoorstel af te wijzen. In een artikel in de Volkskrant benadrukken ze dat het voorstel Nederlanders in een moeilijke positie brengt. Praktische zaken, zoals onroerend goed in Mexico aanschaffen of het krijgen van bepaalde banen in de VS, zijn bijna alleen mogelijk als je de nationaliteit van het nieuwe woonland bezit.

Uit de pas

Nederland loopt met het wetvoorstel van het kabinet uit de pas. Andere landen zoals Noorwegen, Zweden en Australië verruimen juist de mogelijkheid voor meerdere nationaliteiten. Dit omdat wereldwijd steeds meer mensen een dubbele nationaliteit hebben door huwelijk tussen partners van verschillende landen.