Ingezonden persbericht


Nacht in het poppenhuis

Prentenboekillustraties van Thé Tjong-Khing

5 november 2011 t/m 5 februari 2012

Gemeentemuseum Den Haag

Het is nacht. Het is stil en donker. Willemina loopt zachtjes naar beneden, naar het poppenhuis van haar tante Sara. Die middag brak ze per ongeluk de staart van een porseleinen hondje en nu wil ze dat gaan lijmen. Maar dan gebeuren er dingen die ze nooit had kunnen vermoeden!

Veelbekroond illustrator Thé Tjong-Khing en schrijfster Anna Woltz maakten het spannende kinderkunstboek Nacht in het poppenhuis (Uitgeverij Leopold) bij de tentoonstelling XXSmall die gelijktijdig in het Gemeentemuseum is te zien. In de speciale kindermuseumzaal zijn de originele tekeningen te zien die Thé Tjong-Khing voor het kunstprentenboek maakte. Het museum is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar.

Na onder andere Meneer Kandinsky was een schilder door Daan Remmerts de Vries (dit jaar bekroond met een Zilveren griffel), Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan door Wouter van Reek (dit jaar bekroond met De Gouden Appel) en De grote maskerade door Marije Tolman is Nacht in het poppenhuis het zesde kinderkunstboek dat het Gemeentemuseum Den Haag succesvol uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold.

Het meeslepende verhaal over het meisje Willemina dat bij haar tante Sara gaat logeren speelt zich af in het 18de-eeuwse poppenhuis van Sara Rothé van Amstel uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Dit prachtige kabinetpoppenhuis trekt jaarlijks vele jonge en oude bezoekers die vol bewondering kijken naar de tot in detail vormgegeven kamers vol pracht en praal die oproepen tot fantasierijke verhalen.

Bij ieder uitgebracht kinderkunstboek organiseert het Gemeentemuseum een tentoonstelling met de originele prenten uit het boek. Vanaf 5 november zijn de sprookjesachtige tekeningen van Thé Tjong-Khing te zien in combinatie met objecten uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. En er zijn niet alleen dingen om naar te kijken, maar ook om te doen. Er is een 'lounge'-plek waar kinderen kunnen lezen of zich kunnen laten voorlezen en er komen verschillende echte poppenkamers om mee te spelen. Daarnaast kunnen ze ook creatief bezig zijn en hun eigen poppenhuis tekenen binnen de contouren van het huis van Sara Rothé. Bovendien tekende Thé speciaal voor het museum een kleurplaat voor kinderen.

Op zondag 13 november om 14.00 uur wordt de tentoonstelling Nacht in het poppenhuis feestelijk geopend met een 'nachtelijke' kinderopening; alle kinderen mogen in pyjama komen. Het boek zal worden voorgelezen, er zal gezongen worden en kinderen kunnen hun boek laten signeren door de schrijfster Anna Woltz en illustrator Thé Tjong-Khing.

Thé Tjong-Khing illustreerde al meer dan 300 boeken in zijn ruim veertig jaar lange carrière. Hij won drie keer het Gouden Penseel en in 2005 won hij voor zijn boek Waar is de taart, het eerste boek dat hij 'schreef' en tekende, de Woutertje Pieterse Prijs én het Zilveren Penseel. Anna Woltz (1981) schrijft al succesvol sinds haar vijftiende jaar. Nadat ze een jaar columns schreef voor de Volkskrant over haar leven op school, legde ze zich vanaf 2002 toe op kinderboeken.