Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurexcursie Roermond

Stichting Architectuurlijk Weert nodigt u uit op zaterdag 5 november enkele spraakmakende projecten in Roermond te bezoeken. Zowel in het ECI-complex als in het Arresthuis leidt de projectarchitect u rond. De jaarlijkse excursie is een van de activiteiten van Architectuurlijk Weert, naast het organiseren van de Architectuurprijs en Publieksprijs, lezingen en tentoonstellingen.

ECI-complex
Het ECI-complex is een oud fabriekscomplex van de ElectoChemische Industrie. Het is een industrieel rijksmonument met een rijke geschiedenis. Op deze locatie aan de oevers van de Roer stonden de watermolens van de Munsterabdij en het Kartuizerklooster. In de 19e eeuw vestigden zich hier andere fabrieken. In 1920 werd hier een waterkrachtcentrale gebouwd, die in 1974 weer in onbruik raakte. Na jaren van verval wordt het complex nu herontwikkeld tot 'cultuurfabriek'. De nieuwe functie bevat ruimte voor theater, popzaal, filmzaal, expositieruimte, cultuureducatie en horeca. Architect Ton Kleinjans en de heer Kneepkens van aannemer Louis Scheepers leiden de deelnemers rond. Het project is nog in de fase tussen ruwbouw en afbouw. Een unieke kans dus om een cultuurfabriek in wording te bezoeken.

Arresthuis
Het Arresthuis aan de Pollartstraat is een prachtig tot hotel gerenoveerde gevangenis uit 1863. Deze zomer is een hele serie artikelen aan dit hotel gewijd. Wil u het cachot, de celdeuren en de galerij met eigen ogen zien? U wordt rondgeleid door Maarten Engelman, architect van deze bijzondere herbestemming. Hij is een gerenommeerd architect, die zich kenmerkt door een functionele en moderne vormgeving.

Programma
Het programma start om 13.30 u bij het ECI-complex aan de Molenweg te Roermond. Het vervoer naar Roermond is op eigen gelegenheid; parkeergelegenheid is voldoende aanwezig bij het startpunt. U wordt ontvangen met koffie. Vervolgens de toelichting en rondleiding over het terrein aan de Roer. Rond 15 u maken we een stadswandeling naar het Arresthuis. Daar vertelt architect Maarten Engelman over de renovatie va deze voormalige gevangenis. Om 17 u sluiten we de excursie af met een drankje op deze locatie.

Aanmelden
U kunt zich tot 30 oktober aanmelden via info@architectuurlijkweert.nl of telefonisch via T 0495 842 242. De kosten voor deelname bedragen ¤ 15 p.p. Dit bedrag kan worden voldaan op rekeningnummer 84 75 60 244 t.n.v. Stichting Architectuurlijk Weert o.v.v. excursie Roermond.