Ingezonden persbericht


Hilversum, 18 oktober 2011

Nederland 2 geeft drama meer ruimte op de zaterdagavond

Vanaf zaterdagavond 5 november creëert Nederland 2 rond 20.15 uur een vast slot voor Nederlands drama en aankoop. Na het grote succes in de zomer wordt vanaf 5 november de tweede serie van Downton Abbey (NCRV) uitgezonden. Gevolgd in het nieuwe jaar door de Nederlandse dramaserie Lijn 32 (NCRV/ KRO).

Net als in de rest van de wereld maakte Downton Abbey afgelopen zomer in Nederland indruk. Niet alleen in aantal kijkers maar ook in waardering. In de maanden juni en juli was Downton Abbey het hoogst gewaardeerde programma op de Nederlandse tv met een rapportcijfer van 8, 4. Dat succes wordt ook zichtbaar in de vele prijzen die de serie in de wacht sleept. Recentelijk nog zes Internationale Emmy Awards voor onder andere beste script; beste regie; beste miniserie en beste vrouwelijk bijrol. Vorige maand ging op de Britse tv de tweede serie van start en binnenkort kunnen de Nederlandse kijkers ook al genieten van het vervolg van deze indrukwekkende serie.

Van eigen bodem komt na Downton Abbey op de zaterdagavond de dramaserie LIJN 32. Acht ogenschijnlijk willekeurige passagiers stappen op een cruciaal moment in hun leven in dezelfde bus, met noodlottige gevolgen... De rollen in de serie worden veertolkt door een topcast. Naast Waldemar Torenstra spelen onder meer Peter Blok, Elsie de Brauw, Annemarie Prins, Eric van der Donk en Reinout Bussemaker mee. Andere rollen zijn weggelegd voor Gijs Scholten van Aschat, Anneke Blok, Jeroen Willems, Teun Kuilboer, Jeroen Spitzenberger, Eva Duijvestein en vele anderen.

Het nieuwe tijdslot voor drama heeft gevolgen voor andere programma's van Nederland 2. De compilatie van Man bijt Hond (NCRV) komt te vervallen en Debat op 2 (NCRV/KRO) schuift door naar 21.10 uur. De uitzending van Andere Tijden verhuist naar de zondagavond 21.00 uur.