Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gust van de Wall Perné
CODA Museum Apeldoorn | 05.11.2011 t/m 26.02.2012

Gust (Gustaaf Frederik) van de Wall Perné (Apeldoorn, 18 mei 1877 - Amsterdam, 27 decembber 1911) stierf op 34-jarige leeftijd aan een bloedvergiftiging door loodverf. Ondanks zijn vroege dood was zijn oeuvre omvangrijk en gevarieerd. Hij schilderde niet alleen maar maakte ook boekbanden, illustraties, schilderijen, kleding en meubilair. CODA Museum toont van 5 november 2011 tot en met 26 februari 2012 een overzicht van zijn werk. Bij deze tentoonstelling verschijnt een publicatie die mede mogelijk gemaakt is door bijdragen van een aantal fondsen en de Vereniging MuseumVrienden van CODA.

CODA Museum verbindt deze tentoonstelling daarnaast aan actuele kunst. Gastcurator Cees Andriessen maakte op uitnodiging van Carin Reinders, directeur/bestuurder CODA, een selectie hedendaagse kunst die verbindingen aangaat met het werk van Van de Wall Perné.

Geboren in Apeldoorn was Van de Wall Perné verknocht aan de Veluwe. Hier hoorde hij de oude volksverhalen die hij later zou verzamelen in de twee bundels Veluwsche Sagen. Deze bundels behoren tot de meest herdrukte boeken van een schrijver uit deze omgeving. Omdat Van de Wall Perné droomde van een leven als professioneel kunstenaar besloot hij de Veluwe te verlaten en een opleiding tot tekenleraar in Amsterdam te volgen. Toch keerde hij regelmatig terug naar zijn geboortegrond en ontwierp hij later een atelierwoning in Hoog Soeren.

De Nieuwe Kunst, de Nederlandse variant van Art Nouveau, vierde hoogtij in de jaren dat Van de Wall Perné in Amsterdam verbleef (1895-1911). Hij was actief als schilder, meubelmaker, graficus, kledingontwerper en docent en werkte samen met zijn echtgenote, sierkunstenares Eugénie (Jules) van Vooren (1873-1958). Na zijn afstuderen werkte Van de Wall Perné voor het kunstenaarsechtpaar Chris en Agathe Wegerif in de Apeldoornse werkplaatsen van de Haagse kunsthandel Arts and Crafts.

De schilderijen en illustraties van Van de Wall Perné worden gerekend tot het symbolisme en de neo-romantiek. Hij schreef over de aard en ontwikkeling van kunst en had daarbij belangrijke raakvlakken met tijdgenoten als Piet Mondriaan. En hoewel zijn schilderstijl traditioneel was, waren zijn ideeën, voor die tijd, modern. Zijn vroege dood maakte echter dat Van de Wall Perné te weinig tijd heeft gehad om zijn naam definitief te vestigen en zijn eigen stijl volledig te ontwikkelen. Met deze tentoonstelling brengt CODA een uniek overzicht van het veelzijdige werk van Van de Wall Perné. CODA Museum heeft in de afgelopen jaren een verzameling boekbanden, ex libris en schilderijen verworven. Naar aanleiding van deze nieuwe aanwinsten in de CODA collectie heeft directeur Carin Reinders een onderzoeksopdracht geformuleerd. Kunsthistoricus Annemiek Rens heeft binnen het kader van deze opdracht in kaart gebracht waar het werk van Van de Wall Perné zich bevindt, hoe hij zich bewoog in de kunstwereld van zijn tijd en welke betekenis en invloed zijn werk heeft gehad. Resultaat van dit onderzoek is niet alleen de ontdekking van een aantal nieuwe feiten die Van de Wall Perné in een ander licht plaatsen, maar ook een unieke overzichtstentoonstelling met een publicatie.

Verrassende Verwantschappen
Gust van de Wall Perné en hedendaagse kunst
Bijzonder is de verbinding die CODA Museum legt tussen deze kunsthistorische monografie en actuele kunst. Cees Andriessen maakte op uitnodiging van directeur Carin Reinders een selectie hedendaagse kunst die verbindingen aangaat met het werk van Van de Wall Perné. Er is werk te zien van Erik Odijk (landschap/tekeningen/fotografie), Roland Sohier (tekeningen), Edgard Claes (OSC, boekbanden), Ine Keitz (kledingontwerp), B.C. Epker (houtsneden), Jesse van Lienen (meubelontwerp) en Cees Andriessen zelf (ex libris/toegepaste grafiek).

Publicatie bij de tentoonstelling
CODA is trots op de publicatie over het leven en werk van Gust van de Wall Perné die verschijnt bij deze tentoonstelling. Deze uitgave bevat een niet eerder uitgegeven woudsprookje met prachtige kleurenillustraties van de hand van Van de Wall Perné. Het manuscript en de illustraties werden speciaal voor deze uitgave ter beschikking gesteld door het Drents Museum. Het boek werd geschreven door kunsthistoricus Annemiek Rens.

CODA heeft deze publicatie kunnen uitgeven dankzij bijdragen van het Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting Gifted Art, Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900, het Drents Museum, Stichting Harten Fonds, Fonds Apeldoornse Historische Publicaties en de Vereniging MuseumVrienden CODA.

De publicatie verschijnt op 5 november en kost ¤ 12,95. Intekenen op een exemplaar kan door een e-mail te sturen naar pr@coda-apeldoorn.nl o.v.v. Gust. Vermeld in deze mail uw volledige adresgegevens en het aantal exemplaren dat u wenst te ontvangen.




Ingezonden persbericht