Stadsherstel Amsterdam

Persbericht

Stadsherstels Amstelkerk locatie voor EllaNi Kamermuziek Serie

Waar: Amstelkerk, Amstelveld 10, Amsterdam Wanneer: zaterdag 5 november 2011 Tijd: 20.15 uur Entree: 10,- / 7,50 voor CJP, kinderen en Vrienden van Stadsherstel Kaartverkoop: 020 - 52 000 90 of zalen@stadsherstel.nl

De EllaNi Kamermuziek Serie vindt plaats in de Amstelkerk en in de Van Houtenkerk te Weesp. Het gehele seizoen verzorgen verschillende formaties van talentvolle musici - allen vrienden van de jonge Ella en Nicolas van Poucke - hier een verscheidenheid aan kamermuziek concerten.

Programma M. Ravel - Pianotrio in A J. Brahms - Pianotrio in b Musici Cecille Gouder de Beaureguard, viool Ella van Poucke, cello Nicolas van Poucke, piano Ella en Nicolas van Poucke organiseren de EllaNi Kamermuziek Serie vanuit een droom: "De EllaNi Kamermuziek Serie is in 2008 ontstaan als resultaat van onze droom, om een ,,world wide web van musici te creëren en om die geregeld bij elkaar te laten komen om kamermuziek uit te voeren in het centrum van Amsterdam. Ons doel voor de EllaNi concerten is het samenbrengen van musici die we hebben ontmoet in onze korte maar rijke carrière. Met fantastische musici van verschillende generaties, nationaliteiten en achtergronden willen we kamermuziekconcerten presenteren aan de betrokken luisteraar." Ella van Poucke (1994) begon als kleuter met vioolles, maar stapte op haar zesde jaar over op de cello. Na een paar jaar ging zij naar het Conservatorium in Den Haag, bij de Jong Talent afdeling. Op haar tiende stond zij al op het podium van het Concertgebouw. Zij won verschillende prijzen, gaf veel concerten en nam deel aan muziekfestivals en masterclasses in binnen- en buitenland. Zo won ze in 2008 een eerste prijs van het Prinses Christina Concours. Zij speelde reeds in verschillende belangrijke zalen in ons land, waaronder haar solodebuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw in 2008. Ella speelt op een Lefebre cello uit 1700 die het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds beschikbaar stelde Nicolas van Poucke (1992) begon met piano spelen op zesjarige leeftijd en studeerde bij Marlies van Gent en Henk Ekkel. Hij won een eerste prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours 2006. In dat zelfde jaar won hij ook de eerste prijs en publieksprijs op het Internationale Steinway & Sons Concours. Nicolas trad op in bijna alle grote zalen van Nederland en in Amerika, Canada, Duitsland en Griekenland. Hij studeerde drie zomers aan het Young Performers Program van Music@Menlo waar hij werd gecoached door Wu Han,Claude Frank, Giblert Kalish, Paul Neubauer, Ian Swenssen en leden van het Emerson Quartet.

De Amstelkerk als cultuurzaal De Amstelkerk is één van de dertien kerken in bezit van Stadsherstel Amsterdam. Het houten gebouw is in 1670 neergezet als noodkerk voor de inwoners van dit net aangelegde deel van de Grachtengordel. Maar tijdelijk werd permanent en in 1840 werd het interieur in neogotische stijl verfraaid, één van de eerste voorbeelden van deze stijl in ons land. Tegenwoordig is de Amstelkerk het kantoor van Stadsherstel. In de avonduren en in het weekend wordt de middenruimte verhuurd voor kleinschalige culturele evenementen. Stadsherstel heeft een aparte afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties. Het doel van de afdeling is om de bijzondere grote gebouwen een succesvol tweede leven te geven, onder andere als cultuurzaal. Hiertoe zoekt Stadsherstel samenwerking met verschillende culturele instellingen. Stadsherstel Amsterdam NV Monumentale en historische panden bepalen voor een belangrijk deel het aangezicht van Amsterdam. Stadsherstel Amsterdam zorgt binnen het gebi ed van de stelling van Amsterdam voor het duurzaam behoud van dit beeldbepalend gebouwd erfgoed. Dat doet zij door panden te restaureren, deze een nieuwe bestemming te geven en ze met zorg te beheren. Stadsherstel levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het bewaren van erfgoed voor volgende generaties en het behoud van het restauratieambacht. Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming voor de panden in haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld 10 miljoen per jaar. Sinds enkele jaren is haar werkgebied uitgebreid tot de Stelling van Amsterdam. In 2009 is Stadsherstel Haarlem overgenomen en samen met woningcoöperatie Part eon werd Stadsherstel Zaanstreek opgericht, die onder andere 23 panden op de Zaanse Schans bezit. De meeste projecten van Stadsherstel worden als leerlingbouwplaatsen uitgevoerd. Waar mogelijk tevens als restauratie-opleidingsproject, omdat Stadsherstel graag ziet dat het restauratieambacht wordt doorgegeven. Ook werkt ze vaak samen met de Stichting Herstelling, die speciaal opgericht is voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Een aantal bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel. Stadsherstel heeft 30 medewerkers en 80 aandeelhouders. Volg Stadsherstel op Facebook en Twitter.


Noot voor de redactie,