Ingezonden persbericht


Prostaatkankerdag NKI-AVL

28 oktober 2011, Amsterdam - Op zaterdag 5 november 2011 organiseert het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) een informatiedag over prostaatkanker. Tussen 10.00 en 14.00 uur biedt het ziekenhuis bezoekers onder andere de mogelijkheid een kijkje te nemen bij de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde en bij de 'Intuitive Da Vinci robot' op de operatiekamer. In het onderzoeksinstituut geven onderzoekers uitleg over hun werkzaamheden. Ook vinden verschillende presentaties plaats over behandeling van prostaatkanker. Verder is er een informatiemarkt en de mogelijkheid om door middel van speeddating met een specialist vragen te stellen. Meer informatie is te vinden op www.nki.nl/prostaatkankerdag.

Sinds een aantal jaar is kanker doodsoorzaak nummer één. Bij mannen is dit al sinds 2005. In Nederland is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en het aantal sterfgevallen hiervan neemt geleidelijk toe. Door onderzoek naar de prostaat specifieke merkstof PSA (prostaat specifiek antigeen) kan prostaatkanker in steeds vroeger stadia ontdekt worden en is behandeling ernaar effectiever. Niet in alle gevallen wordt prostaatkanker behandeld, maar anders is chirurgie mogelijk. Operatief wordt de prostaat dan in zijn geheel verwijderd. Hiervoor is sinds een paar jaar de mogelijkheid tot operatie met de 'Intuitive Da Vinci robot'. Deze behandeling wordt sinds 2006 toegepast in het NKI-AVL. De operateur bedient met een console op afstand in 'real time' een robot, uitgerust met fijne instrumentarium. In tegenstelling tot conventionele kijkoperaties geeft de console een driedimensionaal beeld. Met subtiele vingerbewegingen kan heel precies geopereerd worden. Deze mini maal invasieve ingreep biedt veel voordelen. Minder littekens, sneller herstel, minder pijn en korter ziekenhuisverblijf zijn hier een aantal van.

Meegedeeld krijgen dat je prostaatkanker hebt, brengt een grote schok teweeg. Ineens is 'leven' niet meer vanzelfsprekend. Deze omslag kan invloed hebben op psychosociale factoren, zoals de eigenwaarde van de man. Vooral op seksueel gebied kan dit een probleem vormen; vrijen kan een pijnlijke aangelegenheid zijn, ook een uitblijvende zaadlozing of zelfs impotentie is mogelijk. Bovendien kan incontinentie een gevolg zijn. Deze lichamelijke ervaringen kunnen invloed hebben op het zelfvertrouwen van de man.

Het NKI-AVL is een oncologische ziekenhuis dat topzorg biedt, ook op het gebied van prostaatkanker. De multidisciplinaire samenwerking zorgt voor een snelle en bekwame behandeling. Ook is het NKI-AVL bewust van de lichamelijk en psychische klachten als gevolg van diagnose en behandeling van prostaatkanker. Dit kan grote impact hebben op het (seks)leven van dat van de patiënt en zijn partner. Daarom heeft het NKI-AVL hier een speciale polikliniek Seksualiteit en Kanker voor opgezet. Tijdens de prostaatkankerdag worden geen medische consulten gegeven.
---



Ingezonden persbericht