Nederlands fotomuseum


Nieuwe Oogst Rotterdam

05.NOV.2011_20.NOV.2011
Werk van twee jonge Rotterdamse fotografen die de stad en haar bewoners op geheel eigen wijze vastleggen. Een samenwerking met De Nieuwe Oogst.

De Rotterdamse FS (Faisel Syed,1991)
In opdracht van de Nieuwe Oogst fotografeerde FS gedurende 12 maanden Rotterdam en haar inwoners. Door middel van intieme portretten van modebewuste jongeren in Rotterdam, heeft FS een bijzonder tijdsdocument gecreëerd. Op een ongedwongen manier fotografeert FS mensen die hij op straat tegenkomt en die hem inspireren. In tegenstelling tot veel andere (mode) straatfotografen richt hij zich niet alleen op de kleding en het uiterlijk van mensen. Een gestileerde stofuitdrukking, een stukje tekst op een baksteen of herfstbladeren op straat, zijn een onmisbaar onderdeel van de portretten die samen een beeld van Rotterdam laten zien dat de meeste mensen ontgaat. Te midden van beton, verval en constructie, verbeeldt FS een stad van elegantie, schoonheid en stijl.

Abubakr Akkari (1996)
Akkari stelt een constante nieuwsgierigheid tentoon voor het kleine, de haast onzichtbare details in zijn directe omgeving die hij dagelijks tegenkomt op zijn reis naar school, in zijn klaslokaal en bij hem thuis. Vorm, kleur en een groot plezier in kijken tonen in zijn fotografie poëtische en dromerige voorstellingen van objecten die ogenschijnlijk niet meer herkenbaar zijn. Plezier en geluk hoeven niet groot te zijn, een lichtknop en een stukje touw kunnen soms genoeg zijn om hem te beroeren. Akkari laat met zijn stillevens de kijker zijn eigen leefomgeving herontdekken. Akkari debuteerde in 2010 in de bloemlezing Dagboek Charlois met poëzie en fotografie.

De Nieuwe Oogst
Het ontdekken, begeleiden en het presenteren van jonge talenten in de kunst is een van de kernactiviteiten van de Rotterdamse kunstorganisatie de Nieuwe Oogst. Deze tentoonstelling is een unieke samenwerking tussen de Nieuwe Oogst en het Nederlands Fotomuseum waarbij twee jonge Rotterdamse fotografen worden gepresenteerd.