Gemeente Tilburg

Koninklijke onderscheiding

De heer P.M.W. Elsenaar is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de verbetering van verkeersveiligheid in binnen- en buitenland.

E M B A R G O TOT ZATERDAG 5 NOVEMBER 2011 ± 11.00 UUR naam ir. P.M.W. (Peter) Elsenaar (70)
soort onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uitreiking door locoburgemeester dr. R.G.J. Lauwerier plaats/ tijd Zaterdag 5 november 2011 bij de heer Elsenaar thuis, Bosscheweg 120 te Tilburg.

Bijzonderheden:
De heer Elsenaar was van 1964 tot 2003 werkzaam bij het voormalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat, onder meer als hoofdingenieur-directeur bij de Adviesdienst Verkeer en Vervoer en laatstelijk als hoofddirecteur Verkeersveiligheid. Hij nam vanuit zijn hoofdfunctie deel aan meerder (inter)nationale verkeers- en verkeersveiligheidsprojecten. Daarnaast was hij sinds 1999 werkzaam als senior adviseur en begeleider bij het Global Road Safety Partnership (GRSP), onderdeel van de International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) in Genève. De GRSP brengt publieke en private (maatschappelijke) organisaties samen om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid en het terugdringen van gewonden en doden in het verkeer, voornamelijk in landen met een laag of middelhoog inkomen. Samenwerkingsverbanden werden opgezet in Centraal- en Oost-Europa, Rusland en Azië.

In Nederland was hij voorzitter van de Vereniging voor Verkeersslachtoffers (later opgegaan in de Stichting voor Verkeersslachtoffers). Deze vereniging en stichting beogen het verbeteren van de maatschappelijke positie van verkeersslachtoffers en van de verkeersveiligheid. Vanuit deze rol was hij jarenlang actief bij de Internationale Herdenking van Verkeersslachtoffers.
De heer Elsenaar was van 1987 tot 1994 lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Sinds 2008 is hij lid van de Raad van Toezicht van het ROC Tilburg, onderdeel van de Onderwijsgroep Tilburg.