Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 1 november 2011

Vrouwen voor het voetlicht
Zusters, martelaressen, poetsengelen & dominees
31.03 | 24.06.2012

'Mejuffrouw Zernike te horen preken, geeft de indruk dat de vrouw even goed geschikt is voor het predikambt als de man', schreef een Friese krant over de eerste vrouwelijke predikant van Nederland. Op 5 november is het precies honderd jaar geleden dat Anne Zernike werd bevestigd tot doopsgezind voorganger en voor het eerst de kansel betrad in het Friese dorp Bovenknijpe. Deze bijzondere gebeurtenis is voor Museum Catharijneconvent Utrecht aanleiding om met de tentoonstelling Vrouwen voor het voetlicht uitgebreid aandacht te besteden aan de rol van vrouwen in de kerk. De tentoonstelling is te zien van 31 maart tot en met 24 juni 2012.

Van kluizenares tot predikante
De tentoonstelling Vrouwen voor het voetlicht laat zien op welke wijze vrouwen zich hebben ingezet voor de kerk van het jaar nul tot nu: martelaressen, heiligen, kluizenaressen, nonnen, kloppen, abdissen, moeders, diaconessen, Graalvrouwen, pastoorshuishoudsters - ook wel 'poetsengelen' genoemd -, pastoraal werksters, domineesvrouwen en vrouwelijke dominees. De verhalen en ervaringen van historische en hedendaagse vrouwen staan centraal. Welke keuzemogelijkheden hadden zij? Hoe vervulden zij hun rol en wat inspireerde hen? En hoe ziet de toekomst eruit voor vrouwen in de kerk? De bezoeker zal verrast worden door de prachtige kunstwerken die de vrouw in beeld brengen, van middeleeuwse schilderijen tot eigentijdse foto's. Diverse kunstwerken, afkomstig uit musea en privécollecties, zijn niet eerder of slechts zelden tentoongesteld.

Voor het voetlicht
Het is voor het eerst dat een zo brede overzichtstentoonstelling wordt ingericht over de uiteenlopende manieren waarop christelijke vrouwen zich hebben ingezet voor de kerk. Hoewel vrouwen lange tijd werden geacht niet het woord te nemen of een publieke rol te vervullen, voelden zij zich wel geroepen om zich met hart en ziel in te zetten voor de kerk. Bij de een lag de nadruk op het eigen gezin, de ander richtte zich op het geven van onderwijs en zorg voor de naasten. Sommige vrouwen schonken belangrijke bezittingen aan de kerk, anderen regelden, en regelen nog steeds, allerlei praktische zaken voor het houden van kerkdiensten: het poetsen van zilver, het schrobben van de kerkvloer en het verzorgen van de aankleding van het kerkgebouw voor de vieringen. Bijbelse vrouwen vormden vaak hun inspirerend voorbeeld. Door het tonen van schitterende en ontroerende werken brengt Museum Catharijneconvent al die vrouwen rondom de kerk voor het voetlicht. De op haar zondags geklede kerkgangste r met een boek vol zilverwerk naast de huisvrouw voorlezend uit de kinderbijbel. Van eenvoudig stovenzetstertje tot voorganger in vol ornaat. Speciaal voor de tentoonstelling zal fotografe Lucia Ganieva vrouwelijke voorgangers in al hun veelkleurigheid portretteren.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis en Passage, christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging. www.aletta.nu
www.passagevrouwen.nl