Ingezonden persbericht

CoMAMaastricht organiseert Samenspeelweekend Hedendaagse Muziek voor Amateurs

CoMAMaastricht organiseert op 5 en 6 november 2011 in Maastricht een Samenspeelweekend Hedendaagse Muziek voor Amateurs. Hoewel het voor veel mensen logisch is dat zij zich bezig houden met hedendaagse literatuur, toneel en beeldende kunst, lijkt deze vanzelfsprekendheid te ontbreken waar het hedendaagse muziek betreft. CoMAMaastricht wil een eerste aanzet geven om de achterstand die de muziekwereld heeft opgebouwd, in te halen. En hoe kun je dat beter doen dan door amateurmusici te laten ervaren hoe spannend en leuk het spelen van hedendaagse muziek is.

CoMAMaastricht

Blazersensemble RAAK uit Maastricht heeft het initiatief genomen een Samenspeelweekend Hedendaagse Muziek Voor Amateurs te organiseren. Om dit tot stand te brengen is CoMAMaastricht opgericht met initiatiefneemster Anne Marie Muysken als voorzitter. CoMAMaastricht staat voor Contemporaine Muziek voor Amateurs en wil geïnteresseerde amateurmusici en alle partijen die een rol (kunnen) spelen bij de muzikale en de beleidsmatige ondersteuning hiervan samen brengen tijdens een weekend in Maastricht. Tijdens het weekend staat het actief beoefenen van hedendaagse muziek door amateurs centraal. De belangrijkste doelstelling is om de deelnemers meer vertrouwd te maken met het klankidioom van hedendaagse muziek en kennis te laten maken met diverse vormen van hedendaagse muzieknotatie. De amateurmusici worden op die manier geïnspireerd vaker hedendaagse muziek ter hand te nemen en concerten en activiteiten waarin hedendaagse muziek een rol speelt te bezoeken.

Daarnaast gaan amateurs en professionals met elkaar in debat over onderwerpen als het componeren van werk voor amateurs van verschillende niveaus, het verbeteren van de transparantie in subsidieland en het beter ontsluiten van gearchiveerde muziek.

Organisatie

Het project wordt binnen Nederland en de Euregio uitgezet. De verantwoordelijke en meewerkende organisaties zijn geformeerd in een stuurgroep. Deze reikt ideeën en plannen aan die door het bestuur in samenwerking met de projectcoördinator verder vorm worden gegeven. Ook zorgt zij via haar netwerken voor de promotie en verspreiding van informatie en materialen. De stuurgroep bestaat uit Blazersensemble RAAK, Bureau Amateurkunsten Maastricht, Intro in situ, Kumulus Muziekschool Maastricht, Orlando Festival en het WMC.

Comité van aanbeveling

CoMAMaastricht voelt zich gesteund door personen die hun sporen in de wereld van de muziekcultuur hebben verdiend. De ambassadeurs Bernard van Beurden (componist), Ruud van Eeten (voorzitter FASO), Harrie van den Elsen (directeur Conservatorium Maastricht), Stefan Metz (artistiek leider Orlando Festival), Ton de Rooij (directeur Kunstfactor), Ed Spanjaard (dirigent) en Guido Wevers (artistiek directeur VIA2018) dragen dit project een warm hart toe omdat het een nieuwe impuls geeft aan de ontwikkeling van de amateurkunsten .

Compositiewedstrijd

In het kader van dit weekend schrijft CoMAMaastricht een compositiewedstrijd uit om componisten uit te dagen voor amateurs te gaan schrijven en daarmee hun werkveld te vergroten en meer hedendaags werk voor amateurs te creëren.

VIA 2018, de organisatie die bezig is het bidboek samen te stellen waarmee Maastricht en de Euregio zich kandidaat stellen als Culturele Hoofdstad 2018, ondersteunt het initiatief voor het weekend en de compositiewedstrijd van harte. Zij willen de prijswinnende compositie inbedden in het culturele programma dat in 2014 tot de uitverkiezing Maastricht Culturele Hoofdstad moet leiden.

Dit heeft CoMAMaastricht er toe gebracht aan de wedstrijd een thema te verbinden. Kort samengevat wordt gevraagd in de compositie 'de culturele eigenheid van de Euregio' te verklanken onder het motto 'Let's celebrate our future'. De criteria en voorwaarden voor de wedstrijd staan op de website van KunstActiefMaastricht en zijn op te vragen bij de organisatie.

Alle componisten (dus ook amateurs met enige compositie-ervaring) die een uitdaging zien in het componeren voor amateurs en zich geïnspireerd voelen door het thema, mogen deelnemen.

Uit de ingezonden werken zullen door een professionele jury, onder voorzitterschap van Leo Samama, drie stukken gekozen worden die op zondag 6 november uitgevoerd worden door drie amateurensembles. De winnaars ontvangen een geldbedrag (respectievelijk 2500, 750 of 250 euro), dat zij kunnen besteden aan verdere studie.