Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Boerhaave 'Wijzer over DNA: morgen uw eigen DNA volgorde?'

Gratis publieksmiddag in Museum Boerhaave 'Wijzer over DNA: morgen uw eigen DNA volgorde?'

Share |

Publicatiedatum: 20 oktober 2011 | PERSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar organiseren onderzoekers van onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum op zondag 6 november 2011 een gratis publieksvoorlichtingmiddag over `Genetica' onder de noemer `Wijzer over DNA'.

Erfelijkheid

Zijn bepaalde kenmerken erfelijk bepaald of door de omgeving beïnvloed? In gezinnen waarbinnen twee generaties bovengemiddeld presteren in een sport kan men zich afvragen of dat wordt bepaald door de aanwezigheid van bepaalde genen of doordat de jongere generatie in een sportieve omgeving opgroeit.

Volgorde menselijk DNA

DNA is de drager van erfelijke informatie en bevat de code van het leven. In 2001 werd de volgorde van het menselijk DNA voor het eerst gepubliceerd. De toepassingen van deze genoomkennis leken enorm; de oorzaak van allerlei ziekten zou worden opgehelderd en daarmee nieuwe medicijnen ontwikkeld. Wat is er van deze verwachting terecht gekomen? Drie sprekers gaan deze middag in op de vraag wat de genoomkennis ons de afgelopen tien jaar heeft geleerd.

Kom zondag 6 november, vanaf 12.30 uur tot 16.30 uur naar Museum Boerhaave. Toegang gratis. Er is plaats voor 100 personen. Het wordt op prijs gesteld wanneer u zich vooraf registreert. Ga naar www.medgencentre.nl en klik op Inschrijving.

Deze publieksmiddag wordt georganiseerd door het Medisch-Genetisch Centrum Zuid-West Nederland (MGC), in samenwerking met het Centre for Medical Systems Biology en het Cancer Genomics Centre. Het MGC is een initiatief van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus MC. Het MGC is een onderzoeksschool die zich bezighoudt met onderzoek en onderwijs in de medische genetica.