Gemeente Noordwijkerhout


Kunstweek `Kunstmaan' in Noordwijkerhout

25 oktober 2011

Logo kunstweek Noordwijkerhout Burgemeester Gerrit Goedhart geeft op zondag 6 november om 15.30 uur het startsein voor het kunstproject `Kunstmaan' in de Witte Kerk te Noordwijkerhout. In en rondom de Witte Kerk in Noordwijkerhout vindt van 6 tot en met 12 november een interactieve kunstmanifestatie plaats. Zes kunstenaars uit Noordwijkerhout en de Zilk en het Atelier Paspartoe gebruiken voor één week een aantal leegstaande panden rondom de Witte Kerk als expositieruimte; de kunstenaars worden als het ware `in de etalage' gezet. Het project, getiteld `Kunstmaan', observeert en onderzoekt het contact en de wisselwerking tussen de kunstenaars en de bezoekers die actief betrokken worden bij de diverse workshops. Ook voor de jeugd valt er heel wat te zien en te doen.

Inflatable Satelliet

Voor het project `Kunstmaan' heeft kunstenaar Jos Hachmang een inflatable (opblaassculptuur) in de vorm van een gestileerde satelliet ontworpen die hij in de Witte Kerk ophangt. Satellieten zijn niet meer weg te denken uit onze geavanceerde samenleving. De Kunstmaan (ander woord voor satelliet) in Noordwijkerhout zal de verbindende schakel vormen tussen alle kunstzinnige activiteiten rondom de kerk. In de satelliet is een projectiescherm ingebouwd voor alle integraal opgenomen beelden. Hiermee wil Jos Hachmang de bezoekers bewust maken van de gevolgen van de inperking op de privacy, of we nu willen of niet.

Workshops op webcams

De bewegende beelden op het scherm van de Satelliet zijn afkomstig van de webcams die in elke afzonderlijke expositieruimte gericht zijn op de activiteiten die de kunstenaars met het publiek ontplooien. Dat kan een workshop beeldhouwen van Fons Versluijs zijn, of een `make-over' van keramiste Sarah Michael. Er is ook ruimte voor discussie en reflectie bij de kunstenaars Süsann Lutolf en Theo Kortekaas. Annemarie Burger gaat met een mixed media-project aan de slag. Ook kan men kennismaken met de gevarieerde activiteiten van Paspartoe. Op deze manier kunnen de inwoners van Noordwijkerhout en de Zilk op een actieve wijze kennismaken met de diverse kunstvormen die in hun woonplaats worden uitgeoefend. Elke middag kunnen de gefilmde momenten bekeken worden op het grote projectiescherm in de Witte Kerk.

Kunstbudget

In het coalitieakkoord 2010-2014 `We zullen doorgaan' is aangegeven dat het wenselijk is, dat er meer kunst komt in de openbare ruimten en dat culturele activiteiten worden gestimuleerd. De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van de begroting 2010 een bestemmingsreserve vastgesteld voor kunstuitingen. Met dit initiatief geven de gemeente en de kunstenaars hier invulling aan.

Openingstijden tijdelijke ateliers en Witte Kerk


* zondag 6 november van 16.00 uur - 18.00 uur
* maandag 7 tot en met vrijdag 11 november van 15.30 uur - 17.30 uur
* vrijdagavond 11 november van 19.00 - 21.00 uur
* zaterdag 12 november van 14.00 uur - 17.00 uur

Tijdelijke adressen deelnemende kunstenaars


* Dorpsstraat 31, Paspartoe

* Zeestraat 6, Sarah Michael

* Zeestraat 12b, Fons Versluijs

* Havenstraat 12, Annemarie Burger

* Marktplein 8, Süsann Lutolf en Theo Kortekaas

Nadere informatie

Bij de kunstmanifestatie `Kunstmaan' verschijnt een catalogus die bij o.a. alle deelnemende kunstenaars gratis te verkrijgen is.

» Website 'Kunstmaan'