Maritiem Museum Rotterdam 25 jaar aan de Leuvehaven

Persbericht van Maritiem Museum

Op zondag 6 november 2011 is het precies 25 jaar geleden dat het Maritiem Museum zijn deuren opende aan de Rotterdamse Leuvehaven. Dit jubileum wordt deze dag gevierd met een open huis en een terugblik op de afgelopen 25 jaar. Zonder bezoekers geen museum en dus worden museumbezoekers uitgenodigd zich te laten portretteren en te vertellen wat zij de beste expositie van de afgelopen jaren vonden en wat hun favoriete museumobject is. Deze portretten worden gepubliceerd in een speciale jubileumuitgave. Er is een gratis rondleiding en wie jarig is trakteert, dus entree is deze dag gratis!

Sinds de vestiging van het Maritiem Museum 'Prins Hendrik' -zoals het toen nog heette- aan de Leuvehaven in 1986, heeft het museum een enorme groei gekend. De collectie is uitgebreid met unieke objecten, er is een nieuwe vleugel aangebouwd, museumschip 'Buffel' is gerenoveerd, de entreehal is vernieuwd en vele tentoonstellingen, evenementen en lezingen over de maritieme wereld stonden op het programma. En dat resulteerde in een groot publiek. Ruim 3,3 miljoen bezoekers hebben het museum de afgelopen 25 jaar bezocht. Algemeen Directeur Frits Loomeijer: "Ik ben er bijzonder trots op dat we de verhalen van het maritieme verleden, heden én toekomst van ons land met ons publiek mogen delen. Nieuwe generaties museumbezoekers blijven zich net als nieuwe verhalen uit deze sector aandienen, en ik zie de toekomst van dit instituut dan ook vol vertrouwen tegemoet."

Anno 1874
Het Maritiem Museum Rotterdam is opgericht in 1874 door Prins Hendrik 'de zeevaarder' en is het oudste scheepvaartmuseum van Nederland. De basis van de collectie telt anno 2011 meer dan een half miljoen objecten en behoort tot de top van maritieme collecties in de wereld. Met ruim 130.000 bezoekers per jaar, een programmering van afwisselende tentoonstellingen en evenementen, een breed educatief programma, 47 medewerkers en 8 vrijwilligers lijkt het museum vandaag de dag niets meer op de modellenkamer van de Koninklijke Nederlandsche Yacht-Club te Rotterdam, waar het destijds begon.

Het museum was tot 1978 gevestigd aan het Burgemeester s'Jacobplein te Rotterdam waar het moest wijken voor de aan te leggen metro. Het Maritiem Museum verdween voor een flink aantal jaren uit het stadsbeeld. Eind 1979 werd het door het museum gerestaureerde voormalige ramtorenschip 'Buffel' in een nog kaal Leuvehavengebied voor het publiek opengesteld. Dat was direct een enorm succes. Na acht jaar gesloten te zijn geweest had Rotterdam op 6 november 1986 weer een Maritiem Museum. In het nieuwe museumgebouw naar ontwerp van architect Wim Quist zijn diverse verwijzingen naar de scheepsbouw opgenomen, zoals stalen trappen, gangways en hijskranen. Samen met het Mariniersmuseum en het Havenmuseum vormt het museum het maritiem historisch kwartier, waar de bezoeker kennis maakt met de historie van de Rotterdamse haven en de maritieme geschiedenis van Nederland.

Tijdlijn en hoogtepunten uit de historie

1852: Eerste openbare tentoonstelling over actuele scheepvaart en scheepsbouw in deKoninklijke Nederlandsche Yacht-Club; het begin van een eigen collectie voor demodellenkamer en de maritieme bibliotheek van deze Yachtclub, de voorloper van het Maritiem Museum Rotterdam. 1874: Oprichting van het Maritiem Museum der Koninklijke Nederlandsche Yachtclub; hetformele oprichtingsjaar van het museum. 1881: Overname van collectie en gebouw door de gemeente Rotterdam onder de nieuwe naam: Maritiem Museum 'Prins Hendrik'. 1885: Oprichting van het Museum voor Land- en Volkenkunde in hetzelfde gebouw onderdezelfde directie.
1929: Verwerving via D.G. van Beuningen van het vroeg 15e eeuwse Mataró-model, het oudste scheepsmodel van de West-Europese cultuur en het icoon van het museum.
1948: Het museum opent het publiek-privaat gefinancierde eigen pand aan het Burgemeester s'Jacobplein in samenwerking met het NISS. 1961: Einde gezamenlijke directie van Maritiem Museum en Volkenkunde. 1974: Opening door Prinses Beatrix van de prestigieuze jubileumtentoonstelling 'Schatkamer der Zeevaart' ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan.
1974: Verwerving van het voormalige ramtorenschip der 2e klasse 'Buffel' van de Koninklijke marine.
1979: Sluiting museumlocatie aan het Burg. s'Jacobplein, opening van het museumschip 'Buffel' in de Leuvehaven.
1983: Oprichting Vereniging Vrienden van het Maritiem Museum. 1986, 6 november: Heropening van het Maritiem Museum 'Prins Hendrik' in het nieuwe gebouw aan de Leuvehaven.
1988: Oprichting Stichting Buitenmuseum Leuvehaven, het huidige Havenmuseum.
1991: Opening eerste versie kinder-doe-tentoonstelling 'Professor Plons'.
1992: Veertienhonderd negen twee, Columbus zeilde overzee; een succesvolle tentoonstelling over de ontdekking van Amerika. 1997: Het in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam ontwikkelde digitale collectie-ontsluitingssysteem Maritiem Digitaal operationeel.
1998: Jubileumexpositie Holland-Amerika Lijn 125 jaar. 1999: Het museum krijgt een nieuwe naam: Maritiem Museum Rotterdam en opening van detentoonstelling 'Wereldhaven - Havenwereld'. 2002: Dubbeltentoonstelling in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum 'De kleurrijkewereld van de VOC' ter gelegenheid van 400 jaar VOC. 2003: Overdracht Nedlloyd collectie aan het museum. 2004: Uitbreiding van het museum met een door Nedlloyd gefinancierde nieuwe vleugel.
2006: Het Maritiem Museum Rotterdam verzelfstandigt van een gemeentelijke dienst in een onafhankelijke stichting. 2006: Verwerving van dertig herontdekte 17e eeuwse zeekaarten in Engeland. Later dat jaar de opening door kroonprins Willem Alexander van 'De schat van Corpus Christi'.
2007: Opening havenpresentatie 'MainPort Live'. 2008: Verbouwing en herinrichting Museumschip 'Buffel'. 2008: Eerste gezamenlijke jaarboek van het Maritiem Museum Rotterdam en HetScheepvaartmuseum te Amsterdam in samenwerking met beide Vriendenverenigingen.
2009: Het museum presenteert de Maritieme Canon van Nederland. 2010: Prinses Margriet opent "haar tentoonstelling" 'Boegbeeld van de Koopvaardij in dezojuist verbouwde entreehal.
2010: In het kader van het door het museum geïnitieerde wetenschapsbeleid wordt namens het museum, de Erasmus Universiteit Rotterdam en Corpus Christi College Oxford een 'Fellow in Dutch History' aangesteld aan de universiteit van Oxford. 2010: Opening van de maritieme modetentoonstelling 'Fashion, Ahoy!' in samenwerking met le Musée National de la Marine te Parijs. 2011: Expositie 'Yin & Jan' in samenwerking met partnermuseum China Maritime Museum te Shanghai.

Wist je dat het Maritiem Museum Rotterdam

-47 werknemers en 8 vrijwilligers in dienst heeft? -een museumdepot heeft met een oppervlakte van 1450 m2? -500.000 maritieme objecten in de collectie heeft? -waaronder zeldzame 17e eeuwse zeekaarten van de meestercartograaf van de VOC?
-en het oudste scheepsmodel van West Europa?
-de initiator is van een 'Fellow in Dutch History' aan de universiteit van Oxford?
-4 á 5 nieuwe tentoonstellingen per jaar presenteert? -er altijd 9 verschillende presentaties te zien zijn? -de afgelopen 25 jaar ruim 3,3 miljoen bezoekers ontving? -waarvan 80% uit de regio groot Rotterdam?
-en 13% met een Rotterdampas?
-jaarlijks door 52.000 kinderen tot 16 jaar wordt bezocht? -en elk jaar door meer dan 15.000 leerlingen?
-het museum het onderwijs 18 verschillende educatieve programma's biedt?
-een Cultuurcoach bij het Scheepvaart en Transportcollege heeft? -700 vrienden en zakelijke vrienden heeft?
-volgens onderzoek het sterkste museummerk in de regio groot Rotterdam is?
-en bekend staat als hét kindermuseum van Rotterdam? -een website heeft die jaarlijks door ruim 140.000 mensen wordt bezocht?
-meer dan 10.000 abonnees heeft op z'n digitale nieuwsbrief? -jaarlijks 4,7 miljoen euro subsidie per jaar van de Gemeente Rotterdam ontvangt?

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
http://www.maritiemmuseum.nl



Razende Robot Reporter