KRO

KRO Brandpunt over de omstreden praktijken van een Nederlandse varkensmagnaat

Uitzenddatum: 06/11/2011

Aanstaande zondag (22.15u, Ned.2) in KRO Brandpunt: Aart Zeeman spreekt met varkensboer, Adriaan Straathof over de groeiende aantijgingen tegen zijn praktijken.
Verder schetst Sven Kockelmann een somber beeld van massawerkloosheid, die mogelijk ook de Nederlandse economie zal treffen. En tot slot vertelt Freek de Jonge over het huidig klimaat in Nederland. Bestaat er nog wel zoiets als saamhorigheid en naastenliefde?

De Varkensfabriek
Hij is misschien wel de grootste varkensboer van Europa: de Nederlander Adriaan Straathof. Eigenaar van vele megastallen en varkensflats in Nederland en het voormalige Oostblok. Goed voor een productie van anderhalf miljoen biggen per jaar. Maar het verzet tegen de praktijken van Straathof groeit. Hij zou regels overtreden, zich niet houden aan vergunningen en onnodig procedures rekken. Bovendien jaagt hij omwonenden op de kast met stank- en verkeersoverlast. In een gesprek met Aart Zeeman reageert Straathof voor het eerst op alle beschuldigingen.

De verloren generatie

Terwijl de wereld gespannen toekijkt hoe de Griekse crisis naar een climax toewerkt, waarschuwen vooraanstaande economen uit heel Europa voor een veel ernstiger probleem dat ons te wachten staat. Er komt een crisis aan die groter is dan de financiële crisis van nu. De bron: jeugdwerkeloosheid. Als we niet snel ingrijpen, schrijven we straks een hele generatie af. Jonge mensen die nooit meer aan een baan komen en van levensbelang zijn voor onze welvaart. Sven Kockelmann schetst een somber beeld van massawerkloosheid die -als we niet ingrijpen- als sluipmoordenaar ook de Nederlandse economie zal treffen.

Samen met Freek
In de week dat Nederland zich massaal opwond over het lot van een 18-jarige Angolees met een Limburgs accent en Griekenland ons tot het uiterste dreef staat het begrip solidariteit onder zware druk. Bestaat er nog wel zoiets als saamhorigheid en naastenliefde? Liesbeth Staats spreekt met zo'n beetje de uitvinder van de kleinkunst-variant voor solidariteit; cabaretier en chroniqueur Freek de Jonge. Over een oude clown in een veranderd land.

KRO Brandpunt, zondag 6 november om 22.15 uur op Nederland 2.