KRO

KRO De Reünie: kattenkwaad en knokkers

Uitzenddatum: 06/11/2011

Een klas vol knokkers, de vierde klas van de Riet Mavo uit Almelo: druk in verzet tegen bomenkap, tegen de gruwelijk hondse behandeling die Spaanse zwerfhonden ten deel valt en tegen de dreunen die het leven soms uitdeelt, zoals een ernstig ziek kind en het verlies van kind. Maar ook een klas die gekenmerkt werd door veel kattenkwaad en prachtige jeugdliefdes.

De klasgenoten van de 4e klas van de Riet Mavo in Almelo (jaargang 1978) halen flink wat kattenkwaad uit. Vooral de leraren moeten het ontgelden. Er belandt wonderolie in hun koffie en af en toe wordt er lol getrapt met stinkbommetjes. Behalve een aantal leerlingen die elkaar voorzichtig aftasten op het liefdespad, zijn er ook enkele serieuze relaties. Twee jongens hebben zelfs een tattoo laten zetten van hun jeugdliefde.

Francoise is op school vooral bezig met anderen. Ze trekt zich het leed aan van mensen en dieren. Nu strijdt ze tegen het kappen van vijf bomen in haar straat. Rob Kamphues gaat bij Francoise op bezoek om te kijken of hij kan helpen in het conflict. Francoise heeft aantal jaren een hele andere strijd moeten voeren. Haar zoon krijgt als klein kind een ernstig auto-ongeluk. En op latere leeftijd wordt hij geveld door kanker. Gelukkig gaat het nu weer goed met hem.

Peter is zijn hele leven al erg begaan met het lot van dieren. Tijdens de schooltijd woont hij op een woonboot. Hij kent alle eenden bij naam en zijn huisgenoten zijn een papegaai en een Rotweiler. Peter heet inmiddels Pedro en woont in het zuiden van Spanje. Hij heeft daar een `honden-dodingsstation' opgekocht en omgebouwd tot een kennel. Dat is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen.

Gelorma vertrekt tien jaar geleden met haar baas voor zaken naar Amerika. Die gaan daar zo goed, dat ze binnen twee jaar miljonair zijn. Ze trouwen met elkaar en een aantal jaren leeft Gelorma in grote rijkdom. Toch voelt Gelorma zich niet gelukkig. Ze besluit haar man te verlaten en vertrekt naar Nederland. Dan gaat het bergafwaarts. Gelorma belandt uiteindelijk in de WAO, verliest één van haar kinderen en probeert nu de draad weer op te pakken.

KRO De Reünie, zondag 6 november 20.25 uur, Nederland 1