Ingezonden persbericht


Levende vlinders in de Boerhoorn

De Natuurvereniging besteedt dit jaar op passende wijze aandacht aan haar 40-jarig bestaan. Met een prachtig nieuw project "Vlinders in de Boerhoorn" krijgen met name de basisschoolkinderen gelegenheid om meer te zien en te leren over het leven van deze prachtige insecten.

In de week van 6 tot en met 10 juni wordt in de Boerhoorn in Zuidwolde een expositie over vlinders opgesteld. De expositie is ingericht door de Natuurvereniging Zuidwolde ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de vereniging. Alle basisscholen van Zuidwolde en omstreken zijn uitgenodigd om met groepen leerlingen deze expositie te bezoeken. Bijna 500 leerlingen zullen komen kijken. Het is dan ook een bijzondere tentoonstelling met veel informatie over het vlinderleven, niet alleen op afbeeldingen, maar ook in het echt. In een speciaal ingerichte donkere kamer zijn levende vlinders, eitjes, rupsen en poppen te bewonderen. Die zijn zo opgesteld dat de kinderen er dicht bij kunnen komen. Het is magisch om te zien hoe een insect van gedaante kan verwisselen. Het zijn grote natuurwonderen die op deze manier van dichtbij te volgen zijn.

Vlinder-2000

In 1996 is de Natuurvereniging gestart met een eerste project rondom vlinders, dat in 2000 uitmondde in een groot project in Zuidwolde "Vlinder-2000" in de Boerhoorn. Voor dit project is door de landelijk Vlinderstichting de "Gouden vlinder" toegekend. In die tijd zijn ook talloze vlinderstruiken geplant om de gemeente vlindervriendelijker te maken. Er is toen ook een begin gemaakt met de aanleg van de Vlindertuin in Zuidwolde, die nog steeds door de werkgroep wordt onderhouden.

In 2005 is een vervolgproject georganiseerd, "VLINDERS THUIS" geheten. In Zuidwolde werd huis-aan-huis een brochure rondgebracht en er werd een vlinderherkenningskaart ontwikkeld die aan alle scholieren en de gehele gemeente ter beschikking is gesteld. Dit project heeft provinciaal en landelijk veel effect gehad en navolging gekregen.

Naast de tentoonstelling in juni richt de vlinderwerkgroep zich in 2011 samen met het bestuur van de Natuurvereniging Zuidwolde op "Het Vlinderommetje Zuidwolde".

Voor iedereen

Op woensdagmiddag 8 juni en vrijdagmiddag 10 juni is er in de Boerhoorn geen schoolprogramma. Op die middagen is er van 13.30 uur tot 17.00 uur de mogelijkheid voor publiek om naar de expositie te komen. Iedereen is dan welkom, maar wel moet er bij gezegd dat er maximaal 15 personen tegelijk in de kamers aanwezig kunnen zijn. U bent van harte welkom.