Landstede

Museum De Laarman serveert wereldgerechten

Regio - Liefhebbers van culinaire specialiteiten kunnen hun hart ophalen. Op zondag 6 november organiseren Sallands Landbouwmuseum De Laarman in Luttenberg en Landstede een Wereldlanden Pruuverieje. Van 11.00-17.00 uur kan er bij het museum volop geproefd worden van de lekkerste gerechten uit diverse landen. Zon 30 mbo-studenten van Landstede uit onder andere Deventer, Hellendoorn, Lemerveld, Luttenberg, Nijverdal, Raalte, Wijhe en Rijssen helpen volop mee om van de proeverij een succes te maken.

Een Molukse, maar ook normale Hollandse stamppot: de bezoekers - er worden zon 800 verwacht - kunnen bij de diverse kraampjes de hele dag proeven van meer dan twintig internationale lekkernijen. Dit allemaal onder muzikale begeleiding van Holleboer (Busje komt zo). Voor wie alvast in Sinterklaasstemming wil komen is er een speciale speculaasmachine waarmee ter plekke speculaasjes kunnen worden gebakken. De proeverij is goed te combineren met een bezichtiging van het museum, de ambachtelijke kaarsenmakerij in de gewelvenkelder en de oude smederij.

Recepten van taalcursisten
De Landstede studenten werken op alle vlakken mee aan het culinaire evenement, zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering. De gerechten bijvoorbeeld, zijn in de leskeuken van Landstede MBO Raalte door museumvrijwilligers en zon 50 Landstede-studenten bereid. Een deel van de recepten is aangedragen door de cursisten van de inburgeringscursus van Landstede Training, Opleiding & Advies Raalte. Twaalf AKA-studenten van Landstede MBO Raalte gaan de gerechten uitserveren. De AKA-opleiding is een algemene, niet-beroepsgerichte
1-jarige opleiding. Door op diverse plekken in de praktijk te leren ontdekken deze studenten waar hun talenten liggen.

Muziek-dvd
Tessa Geurtse uit Nijverdal en Donna Ekhardt uit Raalte, tweedejaars studenten van de niveau 2-Secretaresse-opleiding zijn medeverantwoordelijk voor de publiciteit: zo hebben ze onder meer de flyers en posters verzorgd en verspreid. Studenten die bij Landstede een beveiligingsopleiding volgen, zorgen tijdens het evenement voor de bewegwijzering en de bewaking. Ook helpen ze bezoekers bij het parkeren.
Om de verschillende landen niet alleen in smaak maar met alle zintuigen te proeven, worden de speciaal voor het evenement geplaatste tenten door studenten van de Landstede Projectteams SportEve en KindActief in de sfeer van het land aangekleed en ingericht. Ook hebben de projectteamstudenten een muziek-cd gemaakt met daarop van elk land het bekendste lied van de afgelopen dertig jaar. De cd wordt tijdens het evenement afgespeeld.

Beursvloer Raalte
De Pruuverieje is een jaarlijks evenement zonder winstoogmerk van Sallands Landbouwmuseum De Laarman. Met het organiseren van de proeverij wil het museum, dat gevestigd is in een voormalige maalderij uit eind jaren vijftig, een breder publiek laten kennismaken met de regionale agrarische historie en de boerencultuur. De samenwerking tussen De Laarman en Landstede ontstond tijdens Beursvloer Raalte, dat dit voorjaar plaatsvond: We hebben afgesproken dat wij het evenement ondersteunen in ruil voor het organiseren van een cursus over de geschiedenis van Salland voor onze Volksuniversiteit, aldus Maarten Augusteijn, coördinator van de projectteams bij Landstede MBO in Raalte. Zo snijdt het mes aan twee kanten: De samenwerking biedt de studenten een uitdagende leeromgeving waarin ze veel praktijkervaring opdoen. Het museum kan op haar beurt gebruik maken van de expertise en inzet van de Landstede-studenten.

Entree & locatie
De entree is 10 en 5 (kinderen), inclusief bezichtiging museum. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Het museum is gevestigd aan de Butzelaarstraat 60 in Luttenberg.

Landen die meedoen aan de Pruuverieje zijn:
Afghanistan, Brazilie, Butan, China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Maluku, Nederland, Noorwegen, Portugal, Schotland, Italie, Iran, Oostenrijk, Polen, Spanje, Thailand, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.