Essent

essent

Essent volgt als een van de eersten internationale MVO-standaard

Essent heeft een verklaring gepubliceerd waarin staat dat ze ISO26000 volgt, de internationale richtlijn voor Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO). Essent doet dat samen met 9 andere MVO-koplopers die meegedaan hebben met een pilot van het normalisatie-instituut NEN. Dat zijn Ahrend, CSU Total Care, Van Halteren Infra, Metaalunie, Mondial Movers, Nijhuis Pompen en PWN.

De nieuwe internationale richtlijn voor Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) is eind 2010 gepubliceerd. Er is jaren aan gewerkt door deskundige commissies uit 90 landen, waarin consumenten, werkgevers, overheid, werknemers en NGOâs vertegenwoordigd waren. De richtlijn geeft advies hoe een organisatie het beste om kan gaan met haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Marga Edens, manager Corporate Responsibility bij Essent, nam zitting in de NEN-commissie die Nederland vertegenwoordigde in dit proces.

Aanbevelingen uit ISO26000

De ISO26000 is een boekwerk van 120 pagina's maar de aanbevelingen kunnen worden samengevat in evenveel woorden:

* Omarm de 7 belangrijke principes van maatschappelijke verantwoordelijkheid (verantwoording afleggen; transparantie; ethisch gedrag; respect voor stakeholderbelangen, respect voor de wet, respect voor internationale gedragsregels, respect voor mensenrechten).

* Onderken dat je als bedrijf verantwoordelijkheid hebt voor je eigen effecten op mens, maatschappij, en milieu en dat je invloed kan uitoefenen op bijvoorbeeld leveranciers.

* Identificeer stakeholders (belanghebbenden) en ga met hen in dialoog.

* Analyseer relevante thema's om na te gaan welke belangrijk zijn voor de verantwoordelijkheid van de eigen organisatie.
* Integreer maatschappelijke verantwoordelijkheid in beleid, besluitvorming, cultuur en dagelijks werk van het bedrijf.

Essent: van oudsher bewust van MVO

Essent heeft haar wortels in de Nederlandse provinciale en gemeentelijke nutsbedrijven en is van oudsher dan ook een maatschappelijk bewust bedrijf. Vanaf 2005 is Essent structureel met MVO bezig. Nu, een jaar na de publicatie van de ISO26000, heeft de Raad van Bestuur van Essent de ISO-standaard officieel aangenomen als richtlijn voor Essent.

Verklaring en onderbouwing ISO26000

De door CEO Peter Terium getekende zelfverklaring is opgesteld conform de NPR9026, een werkwijze gepubliceerd door NEN om bedrijven te helpen op een gestructureerde wijze te laten zien dat ze serieus ISO26000 volgen. Essent was een van 10 organisaties die meegedaan hebben aan een pilot van de NEN om de NPR9026 te testen in de praktijk.
* Zelfverklaring Essent ISO26000281KB

* Onderbouwing van de zelfverklaring ISO26000364KB

Meer informatie

Meer informatie over ISO26000 op de website van NEN.