Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

De Hypotheker wil wet die eerder waarschuwt bij einde rentevaste periode Huizenbezitter moet meer bedenktijd krijgen voor passende hypotheek-keuze

Rotterdam, 6 november 2011 - De Hypotheker wil dat er snel een wettelijke regeling komt die hypotheekverstrekkers verplicht stelt om consumenten minimaal drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel te doen. Op deze manier krijgen huizenbezitters meer tijd om zich te oriënteren op betere of goedkopere hypotheek alternatieven.

"In de huidige situatie is het zo dat de consument vaak pas 4 weken voor het einde van het aflopen van de rentevaste periode van de hypotheek een verlengingsvoorstel krijgt voorgeschoteld", legt Bas Millenaar (commercieel directeur van De Hypotheker) uit. "Maar dat geeft de consument gewoon te weinig tijd om te beoordelen of dat voorstel echt past bij de huidige levenssituatie en om zich te oriënteren op beter passende of goedkopere mogelijkheden."

Financieel voordeliger
De huidige handelswijze is in het voordeel van banken en geldverstrekkers: doordat de consument wordt overvallen heeft deze veel minder tijd om zich te verdiepen in overstapmogelijkheden en kiest daarom in veel gevallen voor het aanbod van de huidige verstrekker. Millenaar: "Als een consument zich laat adviseren kan het zijn dat er een lager rentetarief bij een andere geldverstrekker uitkomt. Het kan ook zijn dat een andere hypotheek beter aansluit bij de huidige financiële situatie. Kortom, een andere hypotheek kan financieel voordeliger zijn of beter bij je passen, maar dan moet je wel de tijd krijgen om je daarin te verdiepen."

Minimaal 150.000 consumenten
Millenaar zegt dat veel consumenten hierdoor geld kunnen besparen. "Uit onze praktijk blijkt dat het afsluiten van een andere hypotheek in veel gevallen een besparing kan opleveren op de hypotheeklasten van circa 800 euro per jaar. Naar schatting kunnen minimaal 150.000 consumenten daar aanspraak op maken."

CDA-ministers Verhagen (Economische Zaken) en De Jager (Financiën) stuurden eerder dit jaar een brief naar de Tweede Kamer. Daarin zeggen zij een onderzoek te willen starten om in de toekomst een wettelijke termijn van minimaal drie maanden verplicht te stellen. De Hypotheker pleit voor een snelle invoering van deze wetgeving zodat consumenten de kans krijgen om advies in te winnen en zich niet genoodzaakt voelen om zomaar het verlengingsvoorstel van de huidige hypotheekverstrekker te accepteren.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor redacties

Voor meer informatie (