KNHS

Nina Knape KNHS-kampioen in Bathmen
6 november 2011

BATHMEN (KNHS) Het eventingseizoen is afgesloten met de KNHS-kampioenschappen voor ponys. De samengestelde wedstrijd in Bathmen vierde het 25-jarig jubileum met een geslaagde titelstrijd onder ideale omstandigheden. Nina Knape (Ouddorp) pakte de titel in de klasse Z, Leontine Bruin (Wilp) was ditmaal de beste in de klasse M en Luuk Hermelink (Neede) redde de eer van de ruiters door L-kampioen te worden.

Ondanks de groeiende belangstelling voor de eventingsport, wordt de top bij de ponys nog niet echt veel breder. Twaalf combinaties kwamen aan start in de klasse Z. Joanne Spliethof nam met Valentina Rossi in dressuur de ruime leiding, maar acht strafpunten in het springparcours en een weigering in de cross lieten haar ver terugvallen in de klassement. Jasper Litjens (Volkel) verspeelde een topklassering in het springparcours, waar hij met de dappere Orchids Tigersun zestien strafpunten opliep. Een foutloze cross met vier seconden tijdsoverschrijding brachten hem op de vierde plaats. De titelstrijd ging tussen drie amazones, allen net als Jasper op een New Forest pony. Gwen van Tilburg en Quinn de lEguille waren de enige combinatie die geen enkel strafpunt meer aan de dressuurscore toevoegde. De dertienjarige amazone uit Biddinghuizen pakte brons.

Joyce van de Kuilen (Elst Gld) reed met de jonge Regent des Mauvis foutloos met twee tijdfouten, de titel verspeelde ze in het springparcours door een balkje. Nina Knape profiteerde optimaal. Een goede dressuurproef, foutloos springen en vier seconden te langzaam maakten de amazone uit Ouddorp kampioen. Met dezelfde pony, Anydale For Pleasure, werd ze twee jaar geleden L-kampioene en vorig tweede in de klasse M. We hebben er hard voor getraind. Het ging allemaal heel goed. Ik vond de cross pittig met moeilijke technische dingen. De bijenkorf en de waterhindernis vond ik het moeilijkst. For Pleasure liep fijn en gecontroleerd. Ik heb genoten onderweg. De dertienjarige amazone hoopt volgend jaar in de voetsporen van haar broer Niels te treden. Hij reed twee keer een EK, de eerste keer in eventing Ninas favoriete discipline en de tweede keer won hij individueel brons in het springen.

Opvallende pony
Nina Knape werd in de klasse M tevens tiende met Matcho, Gwen van Tilburg pakte daar ook de vijfde plaats met Elshofs Nando, maar Joyce van de Kuilen was de succesvolste deelnemer van de dag. Net als in de klasse Z pakte ze in de klasse M zilver. Haar Haciendas Harry Potter is een relatieve nieuwkomer in deze tak van sport, half juni liep hij in Vlietland nog B. Joyce en Harry Potter hoefden alleen Leontine Bruin voor te laten gaan. De veertienjarige amazone werd vorig jaar kampioene in de klasse Z met Knock Out. De NRPS-hengst is terug naar zijn eigenaren, de familie Breunis, maar de veelzijdige amazone heeft enkele fijne opvolgers klaar staan. Ze werd kampioen met de bonte, tienjarige Mosstown Jigsaw, die zijn sporen al in te internationale springsport heeft verdiend. We hebben een keer in het terrein getraind en dat pakte hij zo goed aan dat we hem hebben meegenomen naar een eventingwedstrijd. Hij heeft nu vijf crossen gelopen, allemaal gewonnen, vertelt Leontine. Het is een leuke pony, iedereen herkent hem. De cross was mooi en goed te doen. En hoe nu verder? We kijken wel hoe het volgend jaar loopt, aldus de tweevoudige EK-amazone. Claire van Riel (Loon op Zand) pakte de bronzen medaille door met haar Sunny geen enkel strafpunt meer aan haar goede dressuurpunten toe te voegen.

Gewoon leuk
Heersten de amazones in de hoogste klassen, in de L maakten de ruiters de dienst uit. De zestienjarige Luuk Hermelink uit Neede nam in dressuur de leiding met zijn zevenjarige Leon en stond die niet meer af. De L-cross was niet zwaar en leverde de deelnemers weinig problemen op. Dankzij de goede weers- en bodemomstandigheden was zelfs het vereiste tempo goed te doen. Jordi van Oosterhout uit Rotterdam pakte zilver met de tienjarige Untouchable, een afstammeling van de KWPN-hengst Ferro. Het is een pony met paardenkracht. Ik heb hem sinds zijn zesde, maar hij is er twee jaar uitgeweest. Eerst met spat en toen we net opgebouwd hadden, kreeg hij koliek en moest hij geopereerd worden. Maar het is een keiharde, aldus de zestienjarige Jordi, die volgend jaar naar Deurne wil. Ik wil graag professioneel ruiter worden, maar omdat ik niet zeker weet of dat lukt, wil ik in ieder geval hoefsmid worden. Ik wil verder in het springen, maar crossen is ook leuk om te doen. En Untouchable vindt het ook geweldig.

Luuk Hermelink was blij met de overwinning. Vooraf denk ik nooit aan de klassering of zo, ik ga gewoon fijn rijden. Ik rijd Leon sinds zijn derde. Hij is M2-dressuur en M-springen en ik denk dat hij onderhand ook klaar is voor M-eventing. Waarschijnlijk was dit onze laatste wedstrijd samen, ik word te groot en ga over naar de paarden. Leon is een lieve, brave pony. Hij maakt niet snel fouten in het springen, maar dressuur is zijn sterkste kant. Hij kan geweldig lopen. De AOC Almelo-leerling kan niet uitleggen waarom hij eventing rijdt. Ik vind het gewoon leuk.
Met zijn clubgenoten Daniel Lokers (vierde in de klasse L), Mayke Rexwinkel en Inge Meyerink van PC de Pasruiters uit Neede won Luuk tevens de teamwedstrijd. De vader van een van de Pasruitertjes complimenteerde instructeur Henk Ligtenbarg. Dit is zijn verdienste. Hij is niet voor alleen dressuur, of springen of eventing, hij daagt de kinderen uit om alles te doen. Hij werkt aan de teamgeest, gaat alle wedstrijden mee en heeft een gezellige ponyclub gecreëerd. Hij heeft veel begrip voor de kinderen én de ponys. Kinderen gaan vaak op en neer in hun prestaties, maar hij trekt ze altijd weer uit het dal.

Tekst: Petra Baas

Uitslagen
Bathmen, 4-5 november, KNHS kampioenschappen eventing ponys

Klasse Z:

1. Nina Knape (Ouddorp) Anydale For Pleasure 53,5
2. Joyce van de Kuilen (Elst Gld) Regent des Mauvis 56,6
3. Gwen van Tilburg (Biddinghuizen) Quinn de lEguille 57,2

Klasse M:

1. Leontine Bruin (Wilp) Mosstown Jigsaw 48,3
2. Joyce van de Kuilen (Elst Gld) Haciendas Harry Potter 52,5
3. Claire van Riel (Loon op Zand) Sunny 53,0

Klasse L:

1. Luuk Hermelink (Neede) Leon 49,3

2. Jordi van Oosterhout (Rotterdam) Untouchable 53,8
3. Dionne Bouman (Vroomshoop) Shady 54,0

Teams:

1. PC de Pasruiters (Neede) 160,8
Inge Meyerink (Lochem) Gonnerie
Mayke Rexwinkel (Neede) Elmano
Luuk Hermelink (Neede) Leon
Daniel Lokerse (Eibergen) Tertius

2. The Golden Girls 171,2
Jelske Klunder (Laren Gld) Opaal de lEguille
Mylene Spaak (Hierden) Querido de lEguille
Emmy Dielissen (Zeewolde) Kantjes Zalza
Gwen van Tilburg (Biddinghuizen) Quinn de lEguille
3. PC de Barchruiters (Barchem) 177,4
Bas Bronsvoort (Markelo) Macho
Thomas Arendsen Raedt (Barchem) Mr. Djago
Alvyra Arendsen Raedt (Barchem) Golden Power
Joanna Spliethof (Borculo) Valentina Vossi