KPMG

KPMG voorziet toenemende activiteit in markt voor leningportefeuilles

De markt voor leningportefeuilles zal volgend jaar aanzienlijk aantrekken. Na bijna drie jaar van economische recessie en stagnatie, beginnen steeds meer banken de druk van de schuldenlasten te voelen. Meerdere partijen hebben grootschalige verkoopprogramma's aangekondigd van hun activiteiten en portefeuilles die niet aansluiten bij de kernactiviteiten van de bank.

Ook dwingt strengere regelgeving als Basel III de banken ertoe om de verkoop van portefeuilles te overwegen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG naar de markt voor leningportefeuilles in 22 landen.

"Investeerders over de hele wereld houden op dit moment de Europese markten scherp in de gaten", zegt Erik Rood, partner bij KPMG Corporate Finance. Rood: "Zij zullen vooral kansen zien ontstaan voor leningportefeuille transacties in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje, Duitsland en in toenemende mate ook in de Benelux. Een aantal grote financiële instellingen heeft voor de komende jaren zeer agressieve doelstellingen geformuleerd met betrekking tot desinvesteringen, die dan ook zullen leiden tot aanzienlijke mogelijkheden voor zowel strategische als financiële beleggers."

Een aantal landen, waaronder Nederland, ondervindt volgens Rood vooralsnog relatief weinig activiteit in de lokale schuldmarkten. Rood: "Op dit moment belemmeren met name prijsverschillen als gevolg van de verschillen in verwachtingen tussen kopers en verkopers grote transacties. Bovendien hebben meer regels voor kapitaaleisen en risico, vaak beschouwd als een mogelijke verkoopbevorderende factor, er in werkelijkheid toe geleid dat banken een afwachtende houding aannemen. In veel markten kunnen kopers simpelweg het kapitaal niet opbrengen om grote portefeuille aankopen te doen.

Toch zal vooral in Europa, maar in toenemende mate ook in andere markten in de wereld, het aanhoudende schrikbeeld van overheidsfaillissementen en het doorvoeren van bezuinigingsmaatregelen in de nabije toekomst leiden tot een nog hogere activiteit in de verkoop van leningportefeuilles. Zodra steunpakketten terugbetaald moeten worden, zullen banken er in een versneld tempo toe overgaan om slecht presterende activa en niet-kernactiviteiten van de hand te doen."

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat wereldwijd met name de Basel III-regelgeving op korte termijn zal zorgen voor een opleving van verkopen in leningportefeuilles. Rood: "Nu de regelgeving meer en meer wijst op de noodzaak van hogere kapitaalratio's en striktere eisen met betrekking tot de kwaliteit van kapitaal, is het duidelijk dat een groot aantal banken de samenstelling van de schuldenportefeuille zal moeten herzien. Dit zal ertoe leiden dat steeds meer banken overgaan tot verkoop van leningportefeuilles.

Een karakteristieke eigenschap van een overheidsgedreven verandering is echter dat het zich op een bepaald moment en op dezelfde wijze richt op de gehele bankensector. Dus hoewel er druk ontstaat om de kapitaal- en liquiditeitsverslindende portefeuilles te verkopen, betekent dit dat er misschien maar een handjevol beleggers geïnteresseerd is.

Banken die goed renderende portefeuilles willen verkopen, wachten dan ook vooralsnog op de interesse van concrete, strategische kopers. En dat terwijl nieuwe kopers, zoals institutionele beleggers en staatsfondsen, in toenemende mate op zoek zijn naar mogelijkheden om direct te investeren in leningportefeuilles. De herstructurering van de leningportefeuilles van de banken, meer vertrouwen in de financiële markten en de verwachte terugkeer van strategisch kopers is dan ook de opmaat voor een nieuwe golf van activiteit in de markt voor leningportefeuilles."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

De bij dit persbericht horende publicatie kunt u hier downloaden.