Ingezonden persbericht


6 november 2011

Voortgang projecten Stichting Peramiho

Realisatie waterprojecten in volle gang

Monique Derrez en Leon van Enckevort van Stichting Peramiho zijn momenteel voor een half jaar in Peramiho, Zuid-Tanzania. Dit geheel op eigen kosten. Stichting Peramiho zet zich in voor mensen in en rondom het dorpje Peramiho. Op dit moment bouwen ze 10 waterputten in Likuyufusi en een waterreservoir bij het plaatselijke ziekenhuis in Peramiho.

Watertank ziekenhuis Peramiho
Aan het einde van de droogteperiode heeft het ziekenhuis, met 420 bedden, vaak dagen geen watertoevoer. Dit zorgt voor de nodige problemen. De watertank krijgt een opslagcapaciteit van 60.000 liter water. De realisatie van deze tank gaat in nauwe samenwerking met dokter Mushi, lid van het managementteam van het St. Josephs Mission Hospital. De draagconstructie is klaar. De tank komt medio november. Verwacht wordt dat de tank eind november in gebruik kan worden genomen.

Waterputten Likuyufusi
Likuyufusi is een klein dorpje naast Peramiho. Er wonen 2180 inwoners. De aanleg van dit waterproject gebeurt in het kader van het Comunity Based Home Care programma (CBHC), ook onder toezicht van dr. Mushi. De achterliggende gedachte van het CBHC-programma is om vroegtijdiger in te zetten op preventie. Tot het programma behoort onder andere het opzetten van waterprojecten voor schoon en veilig drinkwater.

Dit waterproject verloopt in nauwe samenwerking met de lokale bevolking. Per 'straat' wordt een waterput gerealiseerd. De bewoners van de straat betalen allemaal mee aan de bouw. Daarnaast bouwen zij de put zelf onder toezicht van een vakman. Verder zorgen zij voor de zand, stenen en man(vrouw)krachten. Stichting Peramiho draagt bij aan de overig benodigde materialen zoals cement, kunststof buizen, staaldraad, het transport en de vakman.

De eerste twee, van in totaal tien waterputten, zijn al gerealiseerd.

Kleuterschool Mji Mwema
Ook de voorbereidingen voor de bouw van de kleuterschool in Mji Mwema zijn in volle gang. Mji Mwema ligt ongeveer 20 kilometer van Peramiho. Hier wonen veel kinderen maar er is geen goede kleuterschool. De financiering voor de kleuterschool is echter nog niet rond. Er wordt nog gezocht naar sponsoren. Monique en Leon zijn hoopvol om dit jaar nog met de bouw te kunnen beginnen.

Meer informatie
Kijk voor meer info over stichting Peramiho en hun projecten op de website www.moniquehelpt.nl. Op deze website vindt u ook een filmpje van de bouw van de eerste waterput. Dit zegt meer dan 1000 woorden




Ingezonden persbericht