Rijksvoorlichtingsdienst

Keizerlijk Gerechtshof Napoleon houdt opnieuw zitting in Den Haag

Theaterstuk viert 200 jaar Rechterlijke macht in Nederland

De Haagse Theatergroep DRANG brengt het door Napoleon ingestelde Hof van Assisen in november 2011 tot leven in een nieuwe voorstelling. Opdrachtgevers het Openbaar Ministerie, het Nationaal Archief en het Haags Historisch Museum/Museum de Gevangenpoort geven het publiek op deze manier inzicht in 200 jaar Rechterlijke Macht in Nederland. De Raad voor de Rechtspraak en een depot in het Nationaal Archief, zijn de unieke Haagse speellocaties.

De stelende dienstmeid

In de interactieve komedie De Keizerlijke Rechtszittingen Pieternella T. & Willem H. blikken we terug op twee typerende zaken uit 1811. DRANG speelt de voorstelling gebaseerd op twee strafdossiers van het Haagse Hof: De stelende dienstmeid en De driftige bakker. Aan de hand van deze twee verdachten kijkt het publiek -'met de kennis van nu'- terug op deze wonderlijke, confronterende, maar voor die tijd typerende rechtszaken van begin negentiende eeuw.

Juryrechtspraak

Ruim voor de eerste feministische golf in een tijd waarin de bessenjenever rijkelijk vloeide, vonden rechtszaken plaats die in onze hedendaagse ogen grotesk lijken. Maar toch: is de rechtspraak sindsdien wezenlijk veranderd? In twee zaken doet het Gerechtshof uitspraak: een diefstal, gepleegd door een dienstbode, en een doodslag door een middenstander. Het lijkt erop dat de dienstbode het zwaarst gestraft wordt. Klassenjustitie? De jury oordeelt; want alleen in de jaren van Napoleon (1811-1813) had Nederland juryrechtspraak. Het was de tijd waarin Napoleon nog over Nederland heerste en waarin dieverij diefstal en manslag doodslag betekende.

Speeldata

De voorstelling wordt gecombineerd met een rondleiding:

7 t/m 10 november 2011: voorstelling in gebouw Raad voor de Rechtspraak en rondleiding in Museum de Gevangenpoort.

15 t/m 17 november 2011: voorstelling in depot Nationaal Archief en rondleiding in het Nationaal Archief.

Uitvoering: Theatergroep DRANG

Spel: Abdel Daoudi, Jeroen de Graaf, Willemijn van Helden, Rogier Helwig, Simone IJzerman, Job Redelaar, Maurice Wiedenhof

Selectie dossiers: Liesbeth Sparks

Tekst: Ton Theo Smit

Regie en concept: Jaap Postma

Productie: Rudy Ramondt

Lichtplan/techniek: Daniel Patijn, Marijn Janssen

Duur voorstelling en rondleiding: van 20.15 tot 22.30 uur

Entree: ¤ 17,50, Ooievaarspas ¤ 8,75,

vrijwilligerspas, uitpas, Vrienden van Drang, studentenpas/CJP/CKV ¤ 15,-

Reserveren: via ticketshop op www.drang.nl

Algemene informatie: Theatergroep Drang 070 3464645 of info@drang.nl