Universiteit Twente

Cultuur: Koperkwintet Orkest van het Oosten - Van Bach tot Beatles

07 november - 07 oktober 2011

In deze muzikale tijdreis wil het koperkwintet graag aandacht besteden aan de Nederlandse componist Jan Koetsier. Door de sterke Nederlandse cultuur van koperblazers, mede gevormd door de vele harmonieorkesten, fanfares en brassbands die er bestaan, voelden componisten zich in ons land geïnspireerd om voor deze instrumenten te schrijven.

Het concert begint in de Renaissance met Giovanni Gabrieli. Dit is een Venetiaanse componist uit de 16e eeuw die veel werken voor koperblazers heeft geschreven.

Wanneer we verder gaan in de tijd, komen we in de Barok aan. In dit tijdsbeeld is het onmogelijk om aan Bach voorbij te gaan. In zijn werken heeft de trompet vaak een prominente rol en daarom laat het koperkwintet graag iets van deze meester horen.

Na een sprong van 100 jaar vervolgen zij het concert met het kwintet opus 5 in Bes van Victor Ewald. Deze Russische componist is één van de eerste componisten die muziek voor koperkwintet heeft geschreven in de bezetting voor twee trompetten, hoorn, trombone en tuba.

Als laatste staan de Beatles op het programma. Ook zij maakten gebruik van koperen blaasinstrumenten in hun muziek. In het liedje For No One van Paul McCartney speelt een hoornist de intermezzo's. De hoornsolo wordt over het algemeen gezien als een bijzondere verrijking van de song. Het koperkwintet speelt een aantal bewerkingen van liedjes van de Beatles om zo tot een swingend einde te komen van dit lunchconcert.

Deze voorstelling begint om 12.35 en is geprogrammeerd in het kader van Broodje Cultuur: elke maandag in de middagpauze een voorstelling. Voor meer informatie zie: www.cultuur.utwente.nl / 053-489 8002.