Gemeente Winterswijk

Kennis maken met `Bedrijvenlandgoed Slinge': Interessante sprekers tijdens symposium op 7 november

Kennis maken met `Bedrijvenlandgoed Slinge': Interessante sprekers tijdens symposium op 7 november

Op maandag 7 november 2011 organiseert de gemeente Winterswijk een symposium om geïnteresseerden nader kennis te laten maken met Bedrijvenlandgoed Slinge.

Diverse gastsprekers vertellen meer over de beleving van een werklandschap en de unieke kansen van industriële bebouwing in een natuurlijke omgeving. Deelname aan het symposium is gratis, maar aanmelding is wel noodzakelijk. Meer informatie is te vinden op www.bedrijvenlandgoedslinge.nl

Bedrijvenlandgoed Slinge ligt in het zuidelijk deel van Winterswijk aan de rand van de bebouwde kom in het prachtige coulisselandschap van het buurtschap Winterswijk Woold. De gemeente wil graag passende bedrijvigheid in de landschappelijk waardevolle omgeving ontwikkelen en zorgen voor een mooie overgang van natuur naar stedelijk gebied. Daarom wordt het bestaande industrieterrein (voormalige DAV-terrein) gerevitaliseerd en wordt een `werklandschap' ontwikkeld. Tijdens het symposium gaan diverse gastsprekers in op de meerwaarde van een werklandschap en hoe dit ondernemers een prachtige kans biedt om een bijzondere kwaliteitsslag te maken.

Gastsprekers

Robbert Snep, onderzoeker Groene bedrijventerreinen, Alterra - Wageningen Universiteit & Research centre, implementeert vanaf 2007 zijn kennis in praktijkprojecten, bij zowel bestaande als nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen. Tijdens het symposium gaat hij in op hoe de ogenschijnlijke tegenstelling tussen bedrijventerrein en landschapsbehoud juist een meerwaarde kan opleveren voor ondernemer en natuur. Landschapsarchitect Harry Esselink heeft, samen met Rob klein Goldewijk van Raaklein architectuur, zijn eigen groene werklandschap ontwikkeld. Tijdens het symposium deelt hij onder meer zijn ervaringen over het ontwikkelen van een werklandschap. Klein Goldewijk heeft een vergelijkend (bouwkosten)onderzoek gedaan naar duurzame bedrijfsgebouwen. Bedrijfsgebouwen uitgevoerd in hout in een ecologisch werklandschap in vergelijking met traditionele stalen bedrijfshallen op een traditioneel bedrijfsterrein. Hij vertelt meer over zijn onderzoek en geeft hij een inkijkje in zijn groene projecten. Joost Roeterdink, coördinator werklandschap bij de provincie Gelderland, gaat onder meer in op de ervaringen van diverse `werklandschap' pilots.

Bedrijvenlandgoed Slinge

Het werklandschap is geïnspireerd op een wisselwerking tussen natuur en bedrijvigheid. Het terrein bestaat uit zo'n 4,5 hectare, waarvan circa 2,5 hectare uitgeefbaar is aan uiteenlopende bedrijven. Het werklandschap is flexibel en kan ingevuld worden door één grootschalige ondernemer of meerdere kleinschalige ondernemers. Het overige terrein bestaat onder meer uit de Boven Slinge, een beek met de hoogst ecologische natuurwaarden, een oude es en een kruidenrijk grasland omzoomd door bomen. Deze landschapswaarden worden daar waar mogelijk versterkt en geven het totale gebied een heel bijzonder werkklimaat. De ondernemer krijgt veel ruimte om naar eigen inzicht een werkomgeving te ontwerpen, die in balans staat met een ontmoeting in een groene omgeving.