Spelenderwijs leren over risico's en verzekeren

Persbericht van Verbond Van Verzekeraars

Maandagochtend 7 november openen Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden en minister De Jager de Week van het geld op het ministerie van Financiën in Den Haag. De Week van het geld, die van 7 tot en met 11 november plaatsvindt, is erop gericht om kinderen in het basisonderwijs te leren omgaan met geld, risico's en de financiële gevolgen daarvan. Tientallen partners waaronder het Verbond van Verzekeraars zetten zich hiervoor in met honderden activitei-ten. Zo organiseert het Verbond een scholierendebat over risico's en verzekeren, is een virtuele verzekeringsquest in het Habbo hotel opgezet en geeft Verbondsdirecteur Richard Weurding twee van de vele gastlessen Fix je Risk.

Jong geleerd is oud gedaan, dat is de gedachte achter de Week van het geld, een initiatief van Wijzer in geldzaken. Door kinderen op de basisschool al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Ook het Verbond zet zich in voor financiële edu-catie en heeft onder de naam Fix je Risk een gastlessenpakket ontwikkeld. Centraal in deze lessen staat het bordspel en de online game Fix je Risk waarmee kinderen spelenderwijs over verzekeren en risico's leren. Deze populaire gastlessen staan het hele jaar op de agenda op basisscholen in Nederland. Gedurende de Week van het geld zullen medewerkers van verzekeraars en het Verbond tientallen gastlessen verzorgen.

Dinsdag 8 november = Verzekeringsdag tijdens Week van het Geld Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond geeft op de dinsdag het startsein voor de activiteiten van verzekeraars. Hij verzorgt zelf een gastles op een basisschool in Voorburg. Gelijktijdig vindt een voorstelling plaats van Binky Babbelkous over meneer Beer die leert omgaan met risico's en geld. Tijdens de Week van het geld biedt het Verbond deze kindervoorstelling voor basisschoolleerlingen uit de groepen vier tot en met zes dagelijks gratis aan.

Diezelfde middag neemt Richard Weurding in het Theater aan het Spui samen met SpangaS-acteur Abel (Ricardo Blei) plaats in de jury van een debat met scholieren uit groep acht van drie basisscholen uit Den Haag over de financiële gevolgen van risico's. Het gaat om de finale van het basisschooldebat, waarvoor de deelnemende leerlingen debattraining hebben gekregen van het Verbond en het Nederlands Debat In-stituut. Tijdens de voorrondes debatteerden de leerlingen al met veel bevlogenheid over de rol van verze-keringen in relatie tot risico's en de financiële gevolgen. De winnaar van het debat ontvangt een beker en een cadeaubon ter waarde van 250 euro.

Aan het eind van de dag opent Richard Weurding met rapper Ali B. een verzekeringsquest in het populaire Habbohotel, een virtueel hotel waar tieners elkaar kunnen ontmoeten. De Quest is een spectaculaire speurtocht die tien dagen duurt waarbij jongeren allerlei risico's en schadegevallen moeten opsporen. Deelnemers die alle vragen met succes hebben doorlopen maken kans op een spelcomputer.

Speurtocht in museum
Woensdag 10 november opent de Amsterdamse stadsdeelwethouder Roeland Rengelink van Onderwijs en Jeugd een expositie van kinderkunstwerken met risico's als thema. In de aanloop naar de Week van het geld verzorgde het Verbond in diverse speeltuinen mini-gastlessen, waarbij de kinderen aan de slag gingen om een risico dat veel geld kost te schilderen. Een vakkundige jury kiest in de Week van het geld het meest aansprekende schilderij. SpangaS-acteur Eman (Hassan Slabby) is in de Articksgallery aanwezig om de prijswinnaar te feliciteren en handtekeningen uit te delen. De winnaar ontvangt een buitenspeelpakket ter waarde van 250 euro. Op diverse websites, waaronder www.weekvanhetgeld.nl, maar ook op YouTube is een filmpje te vinden van de speeltuinactie.

Op donderdag 10 november neemt Richard Weurding een speciale gastles op locatie voor zijn rekening. Hij zal kinderen lesgeven en een speurtocht begeleiden in Stadsmuseum Swaensteyn in Voorburg, met als doel verzekeringen naar het dagelijkse leven te brengen. Wat is een kostbaar stuk in het museum? Welke risico's zijn er? Wat is de rol van de verzekeraar als het misgaat?

Fix je Risk-spellenboekje
In de Week van het geld wordt er naast veel digitale en mondelinge (onder meer via de gastlessen) infor-matie ook het nodige leesvoer verstrekt. Alle basisscholen in Nederland krijgen in totaal de beschikking over maar liefst één miljoen Geldkranten. De diverse partners van het platform Wijzer in geldzaken promoten in de krant hun eigen activiteiten. Ook krijgen alle leerlingen in de groepen 7 en 8 een speciaal Fix je Risk-spellenboek. Dit spellenboekje is een uitgave van het Verbond en gaat naar alle basisscholen in Nederland. Zo kunnen kinderen in de leeftijd van tien tot twaalf jaar lezen over de ervaringen van leeftijdsgenoten met verzekeringen, kennis maken met het fenomeen Fix je Risk en de vier polissen van het Fix je Risk-spel: de SnelBeterPolis, de PerOngelukPolis, de WoonZorgeloosPolis en de OnderwegPo-lis.



Razende Robot Reporter