Vrije Universiteit Amsterdam

Massaspectrometrische detectie in flow-chemie-systemen


* Startdatum: 07-11-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Mass Spectrometric detection in Flow-Chemistry Systems


* Spreker: C.T. Martha


* Promotor: prof.dr. H. Irth prof.dr. W.M.A. Niessen


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Een van de meest interessante ontwikkelingen in de organische chemie is de ontwikkelingen van flow chemie systemen als alternatief voor traditionele syntheseopstellingen die iedereen uit het scheikundepraktijklokaal kent. Niels Martha breidde de flow chemie uit met een voorziening om live met de reactie en de vorming van product mee te kijken. Hierdoor is het mogelijk om direct te zien wat bijvoorbeeld de invloed van een hogere reactietemperatuur is.

In flow chemie worden reactanten constant door vloeistofpompen naar een mixer gevoerd waarna het reactiemengsel door een reactor stroomt. In deze reactor, die uit niet meer dan een stukje polymeer met erg kleine diameter bestaat, vindt vervolgens de reactie plaats. In zo'n innovatief systeem zijn veel minder reactanten in de reactor tegelijkertijd aanwezig. Om meer product te maken hoeft het systeem alleen langer te worden aangezet. Doordat het systeem geheel gesloten is kunnen veel gevaarlijke reacties risicoloos worden uitgevoerd. Het resultaat is een reactieproduct met een sterk verhoogde zuiverheid. Bovendien worden deze syntheses voltooid met een sterk gereduceerde milieubelasting doordat de kleinere dimensies voor een sterk verminderd gebruik van grondstoffen en energie zorgen.

Door de flow chemie uit te breiden met een voorziening om live met de reactie en de vorming van product mee te kijken is het mogelijk om direct te zien wat bijvoorbeeld de invloed van een hogere reactietemperatuur is. Dit maakt het mogelijk om een reactieoptimalisatie die normaal gesproken een week duurt in een paar uur te voltooien. Uiteindelijk zal zo'n systeem, door het uit te rusten met al bestaande technieken, in staat zijn om duizenden potentiele medicijnen automatisch te maken.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam