Gemeente Kollumerland


Vliegactiviteiten boven het militaire oefenterrein De Marnewaard

Vliegoefeningen

In verband met de oefening Purple Windmill vinden van maandag 7 november tot en met vrijdag 11 november 2011 vliegactiviteiten plaats boven het militaire oefenterrein de Marnewaard.

De Koninklijke Luchtmacht oefent deze periode, samen met eventuele bondgenootschappelijke luchtstrijdkrachten, vluchten ten behoeve van Close Air Support. Tijdens deze oefeningen wordt er op maandag tot en met donderdag gevlogen tussen 08.00 uur ´s ochtends en 23.00 uur ´s avonds. Op vrijdag wordt er gevlogen tussen 08.00 uur en 16.00 uur.

De oefening Purple Windmill vindt plaats in verband met de opleiding van zogenoemde Forward Air Controllers. Hierbij gaat het om militairen die vanaf de grond per radio aanwijzingen geven aan vliegers van jachtvliegtuigen over de precieze locatie van de aan te vallen doelen. In het kader van hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met vliegtuigen van verschillende NAVO-bondgenoten. Hiertoe vinden in het jaar verschillende oefeningen plaats in het luchtruim boven en rondom het militair oefengebied de Marnewaard.

In de vastgestelde oefengebieden rondom de Marnewaard vinden vliegbewegingen plaats met militaire jachtvliegtuigen op 1000 ft (300 m) boven het vastgestelde oefengebied, met uitzondering van het Waddengebied, het Natura 2000 gebied Lauwersmeer. Boven het militaire oefenterrein geldt een minimum vlieghoogte van 250 voet (75 meter).

Voor informatie over vliegbewegingen zie
www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via
www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of via het gratis nummer 0800-0226033.

Bezoekgegevens gemeentehuis

Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum
telefoon: 14 0511
fax: 0511-458846
e-mail gemeente@kollumerland.nl