NCRV

Debat gevolgen miljoenenbezuiniging licht verstandelijk gehandicapten

Ingezonden door NCRV op 1 november, 2011 - 12:15


maandag 07 november 2011 - 20:00 uur

DEBAT

Waar we nu EUR7.200 uitgeven, wordt dat straks EUR45.000 of een veelvoud daarvan

Maandag 7 november vindt in de Rode Hoed een debat plaats over de gevolgen van de miljoenenbezuiniging die het kabinet wil doorvoeren op de zorg en begeleiding van licht verstandelijk gehandicapten. Deze bezuinigingen kosten uiteindelijk veel meer dan ze opleveren.

Het Landelijk Kenniscentrum LVG heeft als voorbeeld berekend hoeveel een licht verstandelijk gehandicapte jongere, die met begeleiding buiten de instelling woont, de samenleving nu jaarlijks kost en hoe dat uitpakt op langere termijn als de nadelige gevolgen van de bezuinigingen daadwerkelijk te merken zijn. De uitkomst van de rekensom geeft stof tot nadenken: op dit moment geven wij jaarlijks EUR7.200 aan hem uit maar dat wordt makkelijk EUR45.000 en waarschijnlijk een veelvoud daarvan.

Het Landelijk Kenniscentrum LVG en de Koraal Groep, een overkoepelende organisatie voor gespecialiseerde hulp aan (licht) verstandelijk gehandicapten, hebben een alternatief bezuinigingsplan bedacht dat aantoont dat juist nu investeren op langere termijn niet alleen kwaliteit oplevert maar zelfs geld bespaart. "Als dit advies terzijde wordt geschoven, is het straks niet meer te behappen en zijn de kosten voor de samenleving vele malen hoger dan nu het geval is", aldus Dirk Verstegen van het Landelijk Kenniscentrum LVG.

De organisaties presenteren het plan tijdens het NCRV Dokument-Rode Hoed debat. Dit naar aanleiding van de bekroonde documentaire De kinderen van De Hondsberg - 2011. Filmmaker Roel van Dalen laat in deze documentaire zien dat deskundige hulp essentieel is voor licht verstandelijk gehandicapten.

Tijdens het debat wordt ook gesproken over de beperking van de IQ-maatregel, de overheveling van de AWBZ naar de WMO en de bezuinigingen op de sociale werkvoorzieningen en het passend onderwijs.

De kinderen van De Hondsberg - 2011 is uitgezonden door NCRV Dokument en is een productie van IDTV Docs.

Voor de gastenlijst en meer informatie: www.dokument.nl en www.rodehoed.nl.
Website:
http://dokument.ncrv.nl